Izdots orderis Argentīnas eksprezidentes Kirhneres aizturēšanai 1994.gada terorakta lietā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Argentīnas tiesnesis devis rīkojumu aizturēt bijušo valsts prezidenti Kristīnu Kirhneri saistībā ar apsūdzībām, ka viņa piesegusi Irānas iespējamo saistību ar 1994.gada uzbrukumu ebreju kopienas centram Buenosairesā.

Tiesnesis Karloss Bonadio arī pieprasījis atņemt Kirhnerei tiesisko imunitāti, ko viņa atguva pēc ievēlēšanas Senātā oktobrī.

Kirhnere, kura prezidenta amatu ieņēma no 2007. līdz 2015.gadam, noliedz, ka būtu rīkojusies nelikumīgi. Viņa nodēvējusi šo lietu par absurdu.

«Kā Argentīnā regulāri notiek, informācija vispirms tika nopludināta presei, un Kristīna vēl nav informēta,» ziņu aģentūrai AFP paziņoja kāds avots Kirhneres komandā.

Kirhnere apsūdzēta par vienošanos ar Teherānu, atļaujot, ka argentīniešu tiesneši dodas uz Teherānu, lai tur, nevis Buenosairesā, nopratinātu Irānas amatpersonas, kas tika turētas aizdomās par uzbrukuma pasūtīšanu.

Sprādzienā toreiz tika nogalināti 85 cilvēki, bet vairāki simti ievainoti. Irāna noliedz savu saistību ar šo teroraktu.

Tiesnesis Bonadio deva rīkojumu aizturēt arī bijušo ārlietu ministru Ektoru Timermanu un vairākas citas bijušās augsta ranga amatpersonas Kirheneres valdībās.

Bijušajam federālā izlūkdienesta vadītājam Oskaram Parilli dots rīkojums nepamest valsti.

Apsūdzības pret Kirhneri, Timermanu un vairākām citām augsta ranga valdības amatpersonām sākotnēji izvirzīja prokurors Alberto Nismans. Viņš ar tām nāca klājā četras dienas pirms savas nāves mīklainos apstākļos 2016.gada 18.janvārī.

Pēc tam šo lietu uzņēmās Bonadio.

Ebreju centra spridzināšanas lieta ir nopietnākā, kāda ierosināta pret Kirhneri, kura apsūdzēta arī korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Aizdomās par korupciju pēdējo nedēļu laikā aizturēti vairāki bijušie Kirhneres valdības locekļi, tostarp bijušais plānošanas ministrs Hulio de Vido un bijušais viceprezidents Amado Budu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu