Musulmaņu valstīs notiek protesti pret Trampa lēmumu Izraēlas jautājumā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Indonēzijā, Malaizijā, Libānā, Irānā, Afganistānā un Ēģiptē piektdien notikušas protesta akcijas pret ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

(Papildināta ziņa.)

Libānas galvaspilsētā Beirūtā uz demonstrāciju sapulcējās simtiem palestīniešu un libāniešu, un protesti notikuši arī 12 palestīniešu bēgļu nometnēs, kur tika dedzināti Izraēlas karogi un automašīnu riepas.

Beirūtas centrā netālu no ANO mītnes premjerministra Saada Hariri atbalstītāji sarīkoja sēdošo demonstrāciju, bet Libānas Šiītu augstā padome aicināja slēgt visas arābu vēstniecības Vašingtonā.

Irānā protestus pret Trampa lēmumu organizēja valdība. Demonstrācijā Teherānā piedalījās vairāki simti cilvēku, kuri dedzināja ASV karogus un Trampa attēlus, izkliedzot tādus saukļus kā «Nost ar Ameriku», «Nost ar Izraēlu» un «Jeruzaleme tiks atbrīvota».

Varasiestādes aicināja protestētājus nodemonstrēt palestīniešiem Irānas solidaritāti.

Vietējā ziņu aģentūra «Tasnim» vēsta, ka līdzīgas demonstrācijas notikušas arī citās Irānas pilsētās.

Trampa lēmums izsaucis protestus arī Ēģiptē, kur simtiem cilvēku pēc piektdienas lūgšanām sapulcējās pie Al Azharas mošejas, aicinot uz «arābu vienotību pret cionistu uzbrukumu».

Ēģiptes ietekmīgās sunnītu islāma institūcijas «Al Azhar» augsta amatpersona pēc lūgšanām paziņoja: «Mēs visi esam pret šo lēmumu.»

«Šis lēmums atklāja, cik nespējīga ir starptautiskā sabiedrība un tiesiskie un politiskie līdzekļi,» sacīja amatpersona, piebilstot, ka Jeruzalemē nedrīkst tikt atvērta nedz ASV, nedz kādas citas valsts vēstniecība.

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā uz protestiem pēc piektdienas lūgšanām sapulcējās vairāk nekā 1000 cilvēki, kas, turot plakātus ar uzrakstiem «Nāvi Amerikai» un «Nāvi Izraēlai», dedzināja Trampa lelles, kā arī Izraēlas un ASV karogus. Daži desmiti centās tuvoties smagi nocietinātajai ASV vēstniecībai, taču viņus ātri vien atspieda atpakaļ afgāņu drošības spēki.

Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā vairāk nekā 1000 musulmaņu pēc piektdienas lūgšanām sporta ministra Hairija Džamaludina vadībā devās gājienā no mošejas uz ASV vēstniecību, skandējot «Ilgu mūžu islāmam» un «Iznīcināt cionistus». Plakāti vēstīja «Brīva Palestīna» un «Jeruzaleme ir Palestīnas galvaspilsēta».

Hairijs nodeva vēstniecības amatpersonai protesta notu un, vēršoties pie Trampa, sacīja, ka viņa paziņojums par Jeruzalemi bijis prettiesisks.

«Jeruzaleme ir okupēta teritorija. Jūs pat nesperiet kāju Jeruzalemē. (..) Pasaule sacelies pret Savienotajām Valstīm,» paziņoja Hairijs.

«Trampam ir jāsaprot, ka Jeruzaleme nav viņa, lai viņš to varētu atdot, un lēmumam par Jeruzalemes statusu (..) nav jānāk no Amerikas,» norādīja Malaizijas politiskās partijas BERSATU līderis Ulja Akuama bin Husamudins.

Protesti notika arī Indonēzijā, kur dzīvo lielākā musulmaņu kopiena pasaulē. Vairāk nekā 300 cilvēku devās gājienā no mošejām uz ASV vēstniecību Džakartā, skandējot «Ej ellē, Izraēla!», un aicinot Trampu pārstāt akli atbalstīt Izraēlu.

Nedz Malaizijai, nedz Indonēzijai nav diplomātisku attiecību ar Izraēlu, un abas atbalsta palestīniešus.

Protesti notikuši arī Banda Ačehā, Makasarā un Surabajā.

Protestētāji dedzināja riepas, Trampa ģīmetnes un ASV un Izraēlas karogus.

Arī Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā vairākās vietās notikuši musulmaņu protesti, tostarp Šrīnagarā. Arī tur dedzināti ASV un Izraēlas karogi. Varasiestādes Šrīnagaras vecajā pilsētas daļā ieviesa komandantstundu un atcēla piektdienas lūgšanas pilsētas galvenajā mošejā, baidoties, ka protesti var pāraugt plašākā vardarbībā pret Indijas pārvaldi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu