Meja: «Brexit» sarunās radusies jauna optimisma noskaņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien uzrunā parlamentam iecerējusi teikt, ka pēc vienošanās par nosacījumiem, ar kādiem Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības (ES), sarunās par «Brexit» radusies jauna optimisma noskaņa.

Jau vēstīts, ka piektdien tika panākta vienošanās visos trijos svarīgākajos izstāšanās jautājumos: par šobrīd Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām, par tā dēvēto izstāšanās rēķinu un par Ziemeļīrijas robežu ar Īriju.

Meja sacīs, ka šī vienošanās prasījusi kompromisus no abām pusēm, un norādīs, ka vēl nekas nav beidzies, liecina premjeres runas teksts.

«Bet, manuprāt, tagad sarunās ir jauna optimisma noskaņa, un es ļoti ceru un sagaidu, ka Eiropadomē šonedēļ mēs apstiprināsim šo vienošanos,» teiks Meja, piebilstot, ka tas tiek darīts, lai Lielbritānija var veidot drosmīgas jaunas attiecības ekonomikas un drošības sfērā, liekot pamatus «jaunai dziļai un īpašai partnerībai, kādu mēs visi vēlamies redzēt.»

Piektdien panāktā vienošanās paredz, ka Lielbritānija par izstāšanos no bloka maksās 40 līdz 45 miljardus eiro.

Vienošanās arī ļaus ES pilsoņiem, kas dzīvo Lielbritānijā, un Lielbritānijas pilsoņiem, kas dzīvo citās bloka valstīs, un to ģimenēm pieprasīt pastāvīgu uzturēšanās statusu, kā arī tiesības strādāt, mācīties un saņemt veselības aprūpi un pensijas.

Lielbritānija arī apsolījusi atrast veidu, kā izvairīties no «stingrās robežas» atjaunošanu starp Ziemeļīriju un Īriju, Ziemeļīrijai, iespējams, faktiski paliekot ES muitas ūnijā un kopējā tirgū.

Šī vienošanās daļa radījusi bažas, ka šādi var tikt pavērtas durvis «maigākam» «Brexit», ļaujot Londonai atkāpties no solījuma pamest kopējo tirgu.

Meja, uzrunājot parlamenta locekļus, uzvērs, ka runa nav par «stingro» vai «maigo» «Brexit».

Viņa plāno piebilst, ka «vienošanās, ko esam panākuši, lai sasniegtu otro sarunu posmu, pilnībā saskan» ar viņas iepriekš izklāstītajiem principiem un mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu