Nobela Miera prēmijas ieguvēji brīdina par kodoldraudiem un aicina atbruņoties

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad Nobela Miera prēmiju ieguva Starptautiskā Kodolieroču likvidēšanas kampaņa (ICAN). Svinīgajā balvas pasniegšanā svētdien Oslo organizācija aicināja kodolvalstis iznīcināt to «neprāta instrumentus» un neriskēt ar abpusēju iznīcību, kas varētu būt tikai «vienas impulsīvas dusmu lēkmes attālumā», vēsta raidorganizācija CNN.

«Ņemiet vērā mūsu brīdinājumu un ziniet, ka jūsu rīcībai ir sekas. Jūs visi esat neatņemama sastāvdaļa no vardarbības sistēmas, kas rada draudus cilvēcei,» pasaules kodolvalstis uzrunāja ICAN aktīviste Secuko Tērlova, kura pārdzīvoja Hirosimas bombardēšanu.

ICAN izpilddirektore Beatrise Fina svinīgajā ceremonijā mudināja kodolvalstis aizliegt un iznīcināt kodolieročus.

«Esam izvairījušies no kodolkara - nevis ar apdomīgu līderību, bet gan veiksmes dēļ,» norāda Fina. «Ja nerīkosimies, agri vai vēlu mēs vairs nebūsim tik veiksmīgi.»

Nobela komiteja oktobrī paziņoja, ka šogad Miera prēmija tiks piešķirta ICAN. Organizācija bija viens no galvenajiem spēlētājiem vēsturiskā kodolieroču aizliegšanas līguma izstrādē, kuru jūlijā parakstīja 122 valstis. Tomēr līgums ir simbolisks, jo to atteicās parakstīt visas deviņas ar kodolieročiem bruņotās valstis.

«Mēs dzīvojam pasaulē, kurā risks, ka tiks izmantoti kodolieroči, ir lielāks, nekā tas bijis ilgu laiku,» norādīja Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētāja Berita Reisa-Andersena, pieminot Ziemeļkorejas kodoldraudus.

Reisa-Andersena aicināja aicināja visas valstis, kuru rīcībā ir kodolieroči, iesaistīties sarunās par atteikšanos no tiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu