ES valstis pieņem oficiālu lēmumu par PESCO izveidošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

25 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien Briselē pieņēmuši oficiālu lēmumu izveidot Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaru drošībā un aizsardzībā.

PESCO iecerēta kā pirmais solis ceļā uz dziļāku Eiropas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī lai padarītu ES tās drošības mērķiem mazāk atkarīgu no ASV.

Dalība PESCO ir brīvprātīga, bet tikai Dānija, Malta un Lielbritānija ir izlēmušas tajā neiesaistīties.

Sadarbību plānots sākt ar 17 konkrētiem projektiem, tostarp paredzēts izveidot medicīnas vienību, loģistikas centru, misiju apmācības centru un attīstīt kopīgus standartus militārajiem radio sakariem.

PESCO ir Lisabonas līgumā paredzēts aizsardzības sadarbības modelis, saskaņā ar kuru ES dalībvalstu grupa uzņemas atsevišķas saistības, tostarp piedalīties ES taktiskajās kaujas grupās. Tās mērķis ir bloka iekšienē no valstu divpusējas un daudznacionālās sadarbības aizsardzības jomā pāriet uz koordinētu sadarbību starp visām valstīm, kas vēlas tādā formātā iesaistīties.

Nodomu protokolu par PESCO 25 ES valstu ārlietu ministri parakstīja 13.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu