Skumji kadri: zinātnieki Kanādā nofilmē izvārgušu leduslāci, vaino klimata pārmaiņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki Kanādas ziemeļos uzņēmuši skumjus kadrus, kā ārkārtīgi novājējis un vārgs leduslācis neveiksmīgi meklē ēdienu. Pētnieki norāda uz postu, ko klimata pārmaiņas nodarījušas baltajiem lāčiem šajā reģionā, vēsta «The Guardian».

Video vasaras beigās uzņēma dabas aizstāvju grupa «Sea Legacy» ekspedīcijā uz Bafina salu Kanādas Arktiskajā arhipelāgā.

«Visa «Sea Legacy» komanda valdīja asaras un emocijas, dokumentējot šo mirstošo polārlāci,» sociālajos tīklos raksta fotogrāfs Pols Niklens.

Videokadros redzams, kā lācis gāzelējoties staigā, meklējot barību. Tas pārmeklē inuītu zvejnieku izmantotu atkritumu urnu, taču neko ēdamu tajā neatrod.

Leduslācis, visticamāk, nomira dažas stundas pēc video uzņemšanas, raksta Niklens. «Tā izskatās bads. Muskuļi atrofējas. Nav spēka. Tā ir lēna, sāpīga nāve,» viņš raksta, sasaistot lāča slikto stāvokli ar klimata pārmaiņām. «Kad kļūst siltāks un ledāji kūst, polārlāči zaudē piekļuvi svarīgākajai to ēdienkartes sastāvdaļai - roņiem. Izbadējušies un pēdējiem spēkiem tie dodas uz cilvēku apdzīvotām vietām, meklējot jebkāda veida barību.»

2015.gada Davas aizsardzības apvienības (UCN) pētījumā tika secināts, ka klimata pārmaiņas ir lielākais drauds 26 000 polārlāču, kas dzīvo dažādos pasaules reģionos. Pētnieki prognozēja, ka līdz 2050.gadam dzīves vides izmaiņu dēļ leduslāču populācija varētu samazināties par 30%.

Videoierakstam kļūstot populāram, Niklsens saņēma jautājumus, kāpēc viņa komanda lācim nepalīdzēja. «Protams, man tas ienāca prātā. Taču es nestaigāju apkārt ar trankvilizatoru ieroci vai 400 mārciņām roņu gaļas,» viņš teica žurnālam «National Geographic».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu