Netanjahu cer, ka Jeruzalemes jautājumā Eiropa sekos ASV piemēram

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien pauda cerību, ka Eiropas valstis sekos ASV piemēram un atzīs Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, tomēr Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni uzsvēra, ka Eiropas nostājā Jeruzalemes statusa jautājumā nekas nav mainījies.

Līdz ar ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, «fakti atklāti tiek izlikti galdā», sacīja Izraēlas premjers.

Ierodoties Briselē, Netanjahu sacīja, ka «visas vai vairums» Eiropas valstu sekos ASV piemēram, tomēr Mogerīnī uzsvēra, ka Jeruzalemei ir jābūt izraēliešu un palestīniešu galvaspilsētai.

ES pagājušajā nedēļā pauda satraukumu par Trampa lēmumu, bet Netanjahu skaidroja, ka Tramps vienkārši apliecinājis faktus, atzīstot, ka Jeruzaleme ir bijusi Izraēlas galvaspilsēta jau 70 gadus un ebreju tautas galvaspilsēta - 3000 gadu.

«Tas nenovēršas no miera, tas padara mieru iespējamu, jo realitātes atzīšana ir miera būtība, tā ir miera pamats,» sacīja Netanjahu, stāvot līdzās Mogerīni pirms brokastu tikšanās ar ES ārlietu ministriem.

«Es uzskatu, ka visas vai vairums Eiropas valstu pārcels vēstniecības uz Jeruzalemi, atzīs Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un enerģiski iesaistīsies kopā ar mums drošības, pārticības un miera labā,» sacīja Netanjahu.

Mogerīni vēl pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Trampa lēmums var situāciju «aizvest atpakaļ uz tumšākiem laikiem».

Viņa no jauna pauda ES nostāju, ka «vienīgais reālistiskais atrisinājums» mieram ir divas valstis - Izraēla un Palestīna ar Jeruzalemi kā abu valstu galvaspilsētu un robežām, kādas tās bija pirms 1967.gada arābu-izraēliešu kara.

Mogerīni arī solīja aktivizēt centienus ar abām pusēm un reģionālajiem spēlētājiem, ieskaitot Jordāniju un Ēģipti, lai atsāktu miera procesu.

Netabjahu norādīja, ka ASV jaunā miera iniciatīva varētu pavērt ceļu uz priekšu.

Trampa znots un vecākais padomnieks Džareds Kušners strādā ar mazu komandu, lai izstrādātu ASV jaunos priekšlikumus centienos atdzīvināt izraēliešu un palestīniešu miera sarunas. Tiesa gan, nav zināms, kādu progresu šajos centienos izdevies panākt.

Tramps pagājušo trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas.

Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam sākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu