«Neviens tā neciena inteliģenci kā Donalds Tramps» un citi 2017.gada neaizmirstamākie izteicieni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šogad Donalds Tramps nomainīja uzņēmējdarbību un televīzijas šovu vadīšanu pret ASV prezidenta krēslu. Politikas vērotājiem šis gads nebija garlaicīgs. Trampa izpaušanās tviterī un publiskos paziņojumos piesaistīja mediju uzmanību visā pasaulē. Portāls TVNET apkopojis gada neaizmirstamākos, absurdākos un apstrīdamākos Trampa izteikumus.

 
Foto: ap/sc

Tramps izgudro frāzi «viltus ziņas»

«Mediji ir... Manuprāt, labākais no visiem terminiem, ko esmu izdomājis, ir «viltus». Laikam jau citi cilvēki to gadu gaitā ir lietojuši, bet es neesmu to pamanījis.»

Oktobrī televīzijas intervijā ar bijušo Arkanzasas gubernatoru Maiku Hakabiju Trampa izteikums lika domāt, ka, viņaprāt, viņš ieviesis jēdzienu «viltus ziņas». Strīdā iejaucās «Merriam-Webster» vārdnīcas sastādītāji, sakot, ka šī frāze tiekot izmantota jau vismaz kopš 19. gadsimta beigām. Ironiskā kārtā jēdziens «viltus ziņas» kļuva aktuāls Trampa priekšvēlēšanu kampaņas laikā, kad simtiem apšaubāmu portālu publicēja izdomātus vai tendenciozus rakstus par Trampu, lai pelnītu ar interneta lietotāju «klikšķiem» vai polarizētu sabiedrību. Pēc vēlēšanām Tramps un viņa atbalstītāji par «viltus ziņām» sāka dēvēt medijus, kas kritiski izteicās par jauno prezidentu.

 
Foto: EPA/Scanpix

Tramps par draudzību ar Krieviju

«Krievija mūsu valsti cienīs daudz vairāk, kad to vadīšu es. (..) Ja Putinam patiks Donalds Tramps, es to uzskatīšu par ieguvumu, nevis zaudējumu, jo mums ir briesmīgas attiecības ar Krieviju.»

Šos vārdus Tramps teica preses konferencē 11.janvārī, dažas dienas pirms stāšanās ASV prezidenta amatā. Draudzīgas attiecības ar citām valstīm nav nekas nosodāms, taču Trampa prezidentūru pavadījušas aizdomas par iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, nosverot svaru kausus par labu Trampam. Turpinās tā saucamā Krievijas dosjē izmeklēšana, kuras ietvaros jau izvirzītas pirmās apsūdzības Trampam pietuvinātām personām - tās ir Trampa bijušais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns un kādreizējais Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts. Pats Tramps gan novembrī apgalvoja, ka ticot Putina teiktajam, ka tas vēlēšanās neesot iejaucies.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Tramps vienpersoniski cenšas izlemt Jeruzalemes likteni

«Esmu izlēmis, ka pienācis laiks Jeruzalemi oficiāli atzīt par Izraēlas galvaspilsētu.»

Decembrī Tramps nāca klajā ar paziņojumu, ka izraēliešu un palestīniešu strīdus teritoriju Jeruzalemi viņš atzīst par Izraēlas galvaspilsētu un gatavojas uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā (pretēji Vašingtonas ilgstoši piesardzīgajai politikai šajā jautājumā). Gan izraēlieši, gan palestīnieši Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu. Trampa paziņojumam bija maz atbalstītāju, un arābu pasaulē tas noveda pie vardarbīgiem protestiem.

 
Foto: AFP

Tramps par «abām pusēm»

«Jā, es domāju, ka vainīgas ir abas puses. Ir jāskatās uz abām pusēm. Domāju, ka pie vainas ir abas puses. Man par to nav šaubu, un arī jums par to nav šaubu.»

Šā gada augustā galēji labējo radikāļu demonstrācijā Šarlotsvilā, Virdžīnijas štatā, jauns vīrietis ar auto ietriecās protestētāju pūlī, nogalinot vienu cilvēku un vēl 19 ievainojot. Demonstrācijā piedalījās kukluksklans, balto rasistu un neonacistu organizācijas, un uzbrucējs Džeimss Alekss Fīldss jaunākais todien tika nofotografēts ar vairogu, uz kura bija balto rasistu organizācijas «Vanguard America» logo. Lielu sašutumu izraisīja Trampa izteikums, ka vainīgas «abas puses», proti, demonstranti un protestētāji, lai gan uzbrukums nepārprotami bija vērsts pret pēdējiem.

 
Foto: EPA/Scanpix

Tramps izdomā jaunu valsti

«Nambijas veselības aprūpes sistēma kļūst arvien patstāvīgāka.»

Septembrī Tramps ieturēja brokastis ar Āfrikas valstu līderiem un to laikā paslavēja veselības aprūpes sistēmu «Nambijā» - valstī, kas patiesībā nemaz neeksistē. Sākās minējumi. Vai Tramps domāja Namībiju, Zambiju vai tomēr Gambiju? Starp citu, mēnesi pirms tam viņš nāca klajā ar kādu citu spilgtu citātu: «Neviens tā neciena inteliģenci kā Donalds Tramps.»

 
Foto: AP/ScanPix

Trampa tvīts, kas samulsināja pasauli

«Par spīti konstantajai negatīvajai preses covfefe.»

Maijā Tramps nāca klajā ar tvītu, kas samulsināja daudzus. Tas tika publicēts neilgi pēc pusnakts un visu nakti palika bez labojumiem vai paskaidrojumiem. «Jau piecas minūtes. Ja nu tās ir beigas. Tas ir viņa pēdējais tvīts, un vēsture apstāsies,» jokoja «the New Yorker» žurnāliste Emīlija Nusbauma. Joprojām īsti nav zināms, kas ir «covfefe» (daži pieļauj - domāts «coverage» jeb atspoguļojums medijos), taču Tramps ir sveiks un vesels.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Tramps jūsmo par viņam veltīto uzmanību

«Kāds pūlis, cik daudz cilvēku.»

Augustā ASV un tuvējās salas satrieca viesuļvētra «Hārvijs», kas prasīja vismaz 91 cilvēka dzīvību. To uzskata arī par visdārgāko tropisko vētru, jo izpostīto māju un infrastruktūras atjaunošana kopumā varētu izmaksāt ap 200 miljoniem dolāru. Trampa vizīte vētras plosītajā Teksasā nevedās tika raiti, cik cerēts. Vispirms mediji pārmeta ASV pirmajai lēdijai Melānijai, ka viņa uz dabas katastrofas sapostīto vietu ieradusies augstpapēžu kurpēs, bet uzrunā teksasiešiem Tramps nespēja noslēpt sajūsmu par to, ka uz to sanākuši tik daudzi cilvēki, un runāja par «Hārvija» televīzijas reitingiem. Daudziem tas lika domāt, ka Tramps spēcīgo vētru uztver kā televīzijas izrādi, nevis reālu dabas katastrofu, kuras dēļ tūkstošiem cilvēku palika bez mājām.

 
Foto: AFP

Trampa vārdu kariņi ar Ziemeļkoreju

«Kāpēc Kims Čenuns apvaino mani, saucot par vecu, kaut arī es NEKAD nesauktu viņu par īsu un resnu? Ai, es tik ļoti cenšos būt viņa draugs - varbūt kādudien tas notiks!»

Pēc Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem pasliktinājās izolētās diktatūras attiecības ar ASV. Tas noveda pie vārdu kara starp Trampu un Kimu, kurā netika žēloti dramatiski apzīmējumi. Kims Trampu nodēvēja par večuku un piedēvēja senilitāti, kamēr Tramps paziņoja, ka Kims acīmredzami esot traks, un dēvēja viņu par «raķešvīru».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu