Domnīca: Lielbritānijai klāsies sliktāk jebkāda «Brexit» scenārija gadījumā

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Jebkāds «Brexit» scenārijs, lai cik labvēlīgs Lielbritānijai tas arī nebūtu, valsts ekonomikai būs sliktāks, nekā gadījumā, ja valsts paliktu Eiropas Savienībā, brīdinājusi, ASV domnīca «RAND Corporation».

Domnīca otrdien publiskojusi ziņojumu, kurā izmantots modelis, kas mēra procentuālās un monetārās izmaiņas iekšzemes kopproduktā (IKP), IKP uz vienu iedzīvotāju, tirdzniecību un tiešās ārvalstu investīcijas Lielbritānijā, ES un ASV astoņos atšķirīgos scenārijos.

Gadījumā ja Lielbritānijas «pēcBrexit» attiecības tiks vienādotas tikai ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) standartiem, Lielbritānija būtiski attālināsies no ES standartiem, kas, laika gaitā būtiski ietekmēs Lielbritānijas spēju pārdot preces un pakalpojumus citās ES valstīs, teikts RAND ziņojumā.

PTO scenārija gadījumā zaudētāja būs arī ES, tomēr negatīvā ietekme būs minimāla, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

RAND eksperti norāda, ka vislabākais scenārijs pēc «Brexit» Lielbritānijas ekonomikai būtu trīspusēja Lielbritānijas-ES- ASV līguma noslēgšana.

Šāds scenārijs visizdevīgākais būtu arī Eiropai un ASV, tomēr šāda scenārija piepildīšanās ir mazticama, ņemot vērā pašreizējo politisko situāciju abpus Atlantijas okeāna robežām.

RAND pētnieki secinājuši, ka citi scenāriji Lielbritānijas ekonomikai būtu labvēlīgāki kā paļaušanās tikai uz PTO noteikumiem, tomēr šo scenāriju gadījumā Lielbritānijas ekonomiskā situācija būtu sliktāka nekā gadījumā, ja valsts joprojām būtu ES dalībvalsts statusā.

Šie scenāriji ietver ES-Lielbritānijas brīvās tirdzniecības līgumu, Lielbritānijas-ASV brīvās tirdzniecības līgumu, kā arī Lielbritānijas-ES nulles tarifu vienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu