Spānijas tiesnesis paplašina izmeklēšanu pret Katalonijas separātistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Spānijas tiesnesis paplašinājis izmeklēšanu pret Katalonijas līdzšinējo premjerministru Karlesu Pudždemonu un viņa ministriem, pakļaujot izmeklēšanai arī citus kataloņu separātistu līderus, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākušais tiesneša lēmums.

Tienesis Pablo Ljarena lūdzis policiju sākt izmeklēšanu arī pret Pudždemona vadītās Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partijas (PDeCAT) augsta ranga biedriem un Kreiso republikāņu partijas (ERC) locekļiem, kā arī divu separātistu nevalstisko organizāciju - Katalāņu nacionālās sapulces (ANC) un «Omnium Cultural» biedriem.

Tostarp tiesnesis lūdzis sākt izmeklēšanu pret Martu Roviru, kas atrodas ERC kandidātu saraksta augšgalā 21.decembrī gaidāmajās Katalonijas reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

AFP vēsta, ka izmeklēšana vērsta pret «stratēģisko komiteju», kas izveidota ar mērķi panākt Katalonijas neatkarību no Spānijas. Par šādas komitejas izveidi liecina dokuments, ko policija atrada, pārmeklējot bijušā Katalonijas vicepremjera Uriala Džunkerasa palīga mājas.

Spriežot pēc dokumenta, komitejā ietilpst Pudždemons, Džunkerass, ANC un «Omnium Cultural» vadītāji un separātistu partiju līderi.

Ljarena izmeklē, vai bijusi sazvērestība pasludināt Katalonijas neatkarību vardarbīgā veidā, kas varētu būt uzskatāms par dumpi, par ko draud gandrīz 25 gadu ilgs cietumsods.

Tiek izmeklētas arī apsūdzības kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Pašreiz izmeklēšanai pakļauti 22 cilvēki: 14 atstādinātās Katalonijas valdības locekļi, bijusī Katalonijas parlamenta spīkere Karme Forkadeļa un pieci parlamenta locekļi, kā arī ANC un «Omnium Cultural» līderi.

Četri no viņiem, tostarp Džunkerass, atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu