Filipīnas pagarina karastāvokli Mindanao salā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Filipīnu Kongress trešdien pagarinājis karastāvokli valsts dienvidu salā Mindanao līdz nākamā gada beigām, jo pastāv bažas, ka ekstrēmistu grupējums «Islāma valsts» tur aktīvi vervē jaunus kaujiniekus.

Senātā par karastāvokļa pagarināšanu Mindanao līdz 2018.gada 31.decembrim nobalsoja 14 senatori, pret balsoja četri. Pārstāvju palātā par balsoja 226 likumdevēji, pret - 23.

Jau vēstīts, ka Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte pirmdien lūdza Kongresam pagarināt karastāvokli, to pamatojot ar nepieciešamību turpināt efektīvi cīnīties pret «Islāma valsti» un komunistu kaujiniekiem.

Karastāvokli Mindanao Duterte izsludināja šā gada maijā, lai apspiestu «Islāma valsts» atbalstītāju sacelšanos Maravi pilsētā. Filipīnu armijas militārā kampaņa Maravi, ko atbalstīja ASV un Ķīna un kurā zaudēja dzīvību vairāk nekā 1200 cilvēku, ilga līdz oktobrim, kad Duterte pasludināja uzvaru pār islāmistu nemierniekiem.

Filipīnu opozīcija uzskata, ka karastāvokļa pagarināšanai trūkst pamatojuma un valdība var to izmantot, lai apklusinātu kritiķus.

«Tas acīmredzami ir represiju instruments (..), jo esošā vadība nespēj risināt sabiedrisko nemieru pamata cēloņus. Režīms iesaistījies asiņainā karā, ko nespēj uzvarēt. Tautas pretošanās diktatūrai un netaisnībai pārdzīvos Dutertes asiņaino karastāvokli,» sacīja Kongresa deputāte Emi de Hesusa, paskaidrojot, kādēļ balsojusi pret karastāvokļa pagarināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu