Ķīna gatavojas sliktākajam scenārijam: plāno nometnes Ziemeļkorejas bēgļu uzņemšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Ķīna sākusi gatavoties sliktākajam iespējamajam scenārijam Ziemeļkorejas jautājumā – pie Ķīnas-Ziemeļkorejas robežas Ķīna iecerējusi izveidot vairākas nometnes, kas būtu gatavas uzņemt masveida bēgļu plūsmu militāra konflikta vai pat Ziemeļkorejas pašreizējā līdera Kima Čenuna režīma krišanas gadījumā, vēsta ASV medijs «The New York Times».

Par plāniem veidot Ziemeļkorejas bēgļu nometnes vēstīts iekšējā dokumentā, kas, visticamāk, noplūdis no Ķīnas valstij piederošā telekomunikāciju giganta «China Mobile». Šis dokuments pagājušajā nedēļā parādījās Ķīnas mikroblogošanas vietnē «Weibo».

Dokumentā teikts, ka bēgļu nometnes iecerēts veidot Dzjiliņas provincē Ķīnas ziemeļaustrumu daļā. Dzjiliņa robežojas ar Ziemeļkoreju.

Jau esot izvēlēti trīs ciemati un divas pilsētas Dzjiliņā, kur atradīsies bēgļu izmitināšanas centri.

«The New York Times» norāda, ka bēgļu nometņu veidošana ir kluss, bet nepārprotams Ķīnas valdības atzinums, ka reāla nestabilitāte Ziemeļkorejā ir ļoti ticama, un bēgļu plūsma pār Ķīnas-Ziemeļkorejas robežu uzskatāma par diezgan ticamu nākotnes scenāriju.

Gadu desmitiem Ķīnas politika attiecībā uz Ziemeļkoreju galvenokārt koncentrējās uz stabilitātes saglabāšanu Ziemeļkorejā, ņemot vērā starptautisko saspīlējumu saistībā ar Ziemeļkorejas kodolambīcijām.

Neskatoties uz starptautisko nosodījumu un piemērotajām sankcijām, Ziemeļkoreja pēdējo mēnešu laikā ir aktīvi strādājusi pie saviem «kodolmērķiem», veicot vairākus raķešu izmēģinājumus, tādējādi vēl vairāk veicinot starptautisko saspīlējumu un palielinot bažas par reāla militāra konflikta iespējamību Korejas pussalā.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Lū Kangs šonedēļ izteicās, ka viņš neko nezinot par bēgļu nometņu plānu, tomēr nenoliedza, ka šāds plāns eksistē.

Dokumentā minēts, ka bēgļu nometnes atradīsies Čanbai apgabalā, pavisam tuvu Ķīnas robežai ar Ziemeļkoreju.

«The New York Times» šonedēļ mēģināja sazināties ar Čanbai apgabala amatpersonām, tomēr tas nav izdevies. Savukārt «China Mobile» pārstāvji Čanbai apgabalā atteicās šo jautājumu komentēt.

Noplūdušajā «China Mobile» iekšējā dokumentā teikts, ka uzņēmuma pārstāvis 2. decembrī apmeklējis piecas topošo bēgļu nometņu atrašanās vietas.

Čanbai apgabala amatpersonas bija lūgušas «China Mobile» nodrošināt, lai attiecīgajās vietās tiktu nodrošināti interneta un telekomunikāciju sakari.

Bēgļu izmitināšanas centrus Čanbai apgabalā Dzjiliņas provincē paredzēts veidot uz valstij piederošas zemes.

Atsevišķās vietās jau esot uzbūvēti pagaidu mājokļi nometņu iemītniekiem.

Ķīnas pierobežas reģioni pēdējos aptuveni 20 gadus regulāri uzņem pārbēdzējus no Ziemeļkorejas, kas galvenokārt plāno nokļūt Dienvidkorejā.

«The New York Times» uzsver, ka Dzjiliņas province atrodas vien 100 kilometru attālumā no Ziemeļkorejas galvenā kodolizmēģinājumu poligona, un tas rada bažas vietējos iedzīvotājos par iespējamo kodolkatastrofu bruņota konflikta gadījumā.

Pagājušajā nedēļā provinces laikraksts «Jilin Daily» rakstīja par to, kā iedzīvotājiem būtu jārīkojas kodolsprādziena vai radiācijas izplatīšanās gadījumā.

Ķīna līdz šim atturējusies no stingru sankciju piemērošanas Ziemeļkorejas režīmam, tādējādi bažījoties, ka nopietnas sankcijas pilnībā paralizētu Ziemeļkorejas ekonomiku, tādējādi izraisot nekontrolētu bēgļu straumi ziemeļu virzienā.

Lai arī Ķīnas oficiālā politika attiecībā uz Ziemeļkoreju nav mainījusies, arvien pieaugošā konfrontācija starp Ziemeļkoreju un ASV ir mudinājusi Ķīnu sākt gatavoties arī scenārijiem, kad situācija Ziemeļkorejā ir kļuvusi pavisam nestabila.

Situāciju pārzinoši eksperti Ķīnā pauž viedokli, ka bēgļu nometņu būvniecība ASV un Ziemeļkorejas «konfrontācijas melnā cauruma» apstākļos ir uzskatāma par pilnībā saprātīgu rīcību.

Kā vēstīts, pagājušajā mēnesī veica jaunu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Pēc šā izmēģinājuma Ziemeļkorejas amatpersonas izteicās, ka tagad Ziemeļkorejas raķetes spējot sasniegt jebkuru vietu ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu