Austrālijā stājas spēkā aizliegums pedofiliem izceļot no valsts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Trešdien Austrālijā stājās spēkā jauns likums, saskaņā ar kuru notiesāti pedofili nedrīkst izceļot no valsts bez valdības iestāžu atļaujas. Pirmajā dienā pēc likuma stāšanās spēkā Sidnejas lidostā tika veikts pirmais arests, vēsta «Newsweek».

«Šorīt mēs aizturējām pirmo kandidātu,» paziņoja Austrālijas tieslietu ministrs Maikls Kīnans. «Mēs nopietni uztveram bērnu aizsargāšanu Austrālijā, kā arī ārvalstīs.»

Likums attiecas uz cilvēkiem, kas notiesāti par dzimumnoziegumiem pret bērniem un piemēroto sodu jau izcietuši, bet kuriem joprojām jāatskaitās valsts iestādēm. No šīs nedēļas vidus viņi no valsts varēs izceļot tikai tad, ja būs pirms tam saņēmuši īpašu atļauju. Maksimālais sods par jaunā likuma pārkāpšanu - pieci gadi cietumā, turklāt atbildīgajām iestādēm ir tiesības konfiscēt pārkāpēju pases.

Kīnans norāda, ka Austrālija ir pirmā valsts pasaulē, kur pieņemts šāds likums.

Austrālijā ir apmēram 20 000 iepriekš tiesātu pedofilu, kas pēc soda izciešanas tiek uzraudzīti un atskaitās atbildīgajām iestādēm.

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa sacīja, ka 2016.gadā no Austrālijas uz citām valstīm izceļojuši gandrīz 800 reģistrēti pedofili, vairāk nekā trešdaļa no tiem - bez valdības atļaujas.

Jaunais likums ieviests, lai iznīdētu pedofilu «seksa tūrismu». Austrālijas valdība likumprojektu pieņēma neilgi pēc 70 gadus vecā Austrālijas pilsoņa Roberta Endrū Fidsa Ellisa notiesāšanas Indonēzijas salā Bali. Viņam piesprieda 15 gadu cietumsodu par 11 meiteņu seksuālu izmantošanu. Viņa upures bija vecumā no 7 līdz 17 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu