ES samitā spriedīs par «Brexit», migrāciju un Jeruzalemes jautājumu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Phil Noble / REUTERS

Migrācija un «Brexit», domājams, būs galvenie apspriežamie jautājumi Eiropas Savienības (ES) līderu samitā Briselē, kur ceturtdien un piektdien pārrunāts tiks arī ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Divu dienu samits noslēgs gadu, kurā tika aizsāktas sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES un pastiprinājās bloka centieni definēt savu nākotni pēc «Brexit», vienlaikus saskaroties ar aizvien straujākām izmaiņām pasaulē.

Samitā visvairāk tiek gaidīts ES līderu lēmums pāriet uz «Brexit» sarunu otro fāzi, kurā būs jāvienojas par bloka un Lielbritānijas nākotnes attiecībām.

Ceturtdien paredzētajās vakariņās līderi apspriedīs arī migrācijas problēmu.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ir rosinājis atteikties no obligātajām ES dalībvalstu patvērumu meklētāju uzņemšanas kvotām, cenšoties panākt problēmai ilgtermiņa risinājumu.

Bloka līderi arī pārrunās Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, lai arī šis temats nav iekļauts samita oficiālajā darbakārtībā. Trampa lēmumu kritizējušas vairākas bloka dalībvalstis un ES augstākā pārstāve ārpolitikas jautājumos Federika Mogerīni, norādot, ka tas apdraud izredzes panākt mieru un divu valstu risinājumu Tuvajos Austrumos.

Tajā pašā laikā, piemēram, Čehija ir paudusi gatavību sekot Trampa piemēram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu