No ielu dzīves līdz savai konditorejai: Salvadoras bandīti sāk jaunu dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ielu dzīve nabadzīgajā Centrālamerikas valstī Salvadorā nebūt nav viegla. Taču bijušie bandu locekļi, ko jaunībā savaldzināja ieroči, meitenes un biedriskuma gars, aģentūrai «Reuters» atzīst, ka arī sākt godīgu dzīvi ir negaidīti grūts uzdevums.

40 gadus vecais Vilfredo Gomess sāka bandīta dzīvi jau pusaudža gados Losandželosā, ASV, uz kurieni bija emigrējuši viņa vecāki. Viņš nonāca cietumā un tika deportēts uz dzimto zemi. Izciešot desmit gadu cietumsodu par «Uzi» mašīnpistoles zādzību, vīrietim bija gana daudz laika pārdomāt savu dzīvi un izdarītās izvēles.

Bijušajiem bandu locekļiem atgriešanās civilizētā sabiedrībā ir grūts process, īpaši ņemot vērā valdības bruņoto cīņu pret «marām» - noziedzīgiem grupējumiem, kas radušies ASV un izplatījušies tādās valstīs kā Salvadora, Gvatemala un Hondurasa. Salvadoras policija kritizēta par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas pavada mēģinājumus iznīdēt bandu aktivitātes. Saskaņā ar policijas datiem, bandu un policijas cīniņos ik dienu iet bojā vidēji 16 cilvēki.

Foto: Reuters/Scanpix

Kad bijušie bandīti nolemj mainīt savu dzīvi, daudziem ir grūtības atrast dzīvesvietu un darbu. Daudzus atraida pat viņu ģimenes.

Gomesam un vēl 12 bijušajiem «18. ielas bandas» locekļiem atgriezties sabiedrībā palīdz evaņģēliskā baznīca Sansalvadoras rajonā Dinā. Baznīca piedāvā ēdienu, pajumti un otro iespēju dzīvē.

Foto: Reuters/Scanpix

«Esot bandā, es tikai zaudēju,» saka Gomess. «Neko neesmu ieguvis.

Es zaudēju savu jaunību, ko pavadīju cietumā. Savu slikto lēmumu dēļ zaudēju ģimeni. Zaudēju savu māju, savu sievieti, savu dēlu un savas dzīves labākos gadus bezjēdzīgas ideoloģijas dēļ.»

Gomess tagad vada konditoreju, kurā nodarbināti desmit citi bijušie bandu locekļi. «Tagad mans prieka avots ir redzēt viņus smaidām un sapņojam. Viņi saka, ka atvērs lielāku konditoreju, un kādu dienu mums būs pašiem sava ceptuve, kas konkurēs ar «Pizza Hut»,» stāsta vīrietis.

Taču pagātnes ēna joprojām liek par sevi manīt. Oktobrī konditorejā ieradās policija un lika darbiniekiem izģērbties, lai redzētu bandu tetovējumus, kas klāj viņu ķermeņus. Viņus arestēja, taču pēc nedēļas atbrīvoja bez apsūdzības izvirzīšanas.

34 gadus vecais Rauls Valladaress, kurš savulaik bija pazīstams ar iesauku Ēna, veic sāpīgas procedūras, lai atbrīvotos no tetovējumiem redzamās vietās - uz sejas un rokām. Bijušie paziņas no bandu dzīves laikiem viņam izteikuši nāves draudus, jo pēc ielu likumiem atbrīvošanās no bandas simbolikas ir sodāma ar nāvi.

«Aiziešana no bandas man izmaksāja daudz,» viņš atzīst. «Taču es turpinu cīnīties.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu