Krievija vienas dienas laikā sāk tiesāt 86 Krimas tatārus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sputnik

Krievijas varasiestādes anektētajā Krimā pirmdien sāka tiesāt 86 Krimas tatārus, kuri oktobrī bija sarīkojuši individuālos protestus pret Maskavas varu, pavēstījuši vietējie līderi un cilvēktiesību aizstāvji.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» Krievijas rīcību nosauca par nekaunīgu «pilnībā likumīgu» protestu apspiešanu.

Krievijas aizliegtās Krimas tatāru institūcijas Medžlisa priekšsēdētāja vietnieks Narimans Dželals pavēstīja aģentūrai AFP, ka 86 vietējos tatārus pirmdien sāka tiesāt par dalību 14.oktobrī notikušos protestos.

Cilvēktiesību jurists Emils Kurtbedinovs apstiprināja šo informāciju, norādot, ka «varasiestādes sametušas vienā grupā cilvēkus, kuri dažādās vietās Krimā piedalījās individuālajos protestos un vairumā gadījumu pat nepazīsts cits citu».

Dželals pavēstīja, ka līdz šim notiesāti desmit cilvēki un aktīvistiem piespriests līdz 15 000 rubļu (217 eiro) liels sods. Viņš vainoja tiesu par iepriekšnolemtu spriedumu nolasīšanu. Dželals arī redzējis, ka vienā gadījumā tiesnesis sprieduma nolasīšanas brīdī nosaucis nepareizu vārdu.

Aktīvistu tiesāšana notiek kopumā piecās pilsētās.

Krievijā individuālo protestu rīkošanu nav nepieciešams saskaņot ar varasiestādēm.

Kopš Krievija 2014.gadā okupēja un anektēja Krimu, Krievijas varas iestādes īsteno represijas pret Krimas tatāriem, tostarp ir aizliegta Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa darbība. Krimas tatāru līderiem - Mustafam Džemiļevam un Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam - ir aizliegts iebraukt Krievijā, tāpēc viņi nevar ierasties Krimā.

Apvienoto Nāciju Organizācija, Eiropas Savienība un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu