Berlīnes Ziemassvētku tirdziņš pērnā gada terorakta ēnā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētku sezonā tūristi tiek laipni uzņemti Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā. Taču līdzās lampiņu virtenēm, karstvīnam un svētku dāvanām ir atgādinājumi par teroraktu, kas šeit notika pirms gada, kad auto apzināti tika iestūrēts tirdziņā, nogalinot 12 cilvēkus un vēl vairākus desmitus ievainojot. Šogad Berlīnes Ziemassvētku tirdziņš notiek stingrā policijas uzraudzībā.

Tirdziņā ierīkots neliels memoriāls teroraktā bojāgājušajiem.

Otrdien, 19.decembrī, apritēja tieši gads pēc traģiskajiem notikumiem Berlīnes tirdziņā. Datums tika atzīmēts ar jaunizveidota memoriāla atklāšanu un piemiņas ceremoniju, kurā piedalījās Vācijas kanclere Angela Merkele.

Foto: Reuters/Scanpix

Cilvēki uz jaunā memoriāla nolika ziedus un bojāgājušo tuvinieku fotogrāfijas.

Pirms ceremonijas un tās laikā tika pastiprināti drošības pasākumi. Tirdziņa un memoriāla tuvumā patrulēja policija, bet uz tuvējās mājas jumta bija snaiperis.

Vācijas politiķi atzinuši, ka valsts bija sagatavota pagājušā gada teroraktam, vēsta raidorganizācija BBC. Bojāgājušo ģimenes sūdzējušās, ka neesot laikā saņēmušas informāciju un ka tām izsniegti rēķini par autopsijas veikšanu. Pirms tika izziņota Merkeles dalība piemiņas pasākumā, ģimenes atklātā vēstulē pārmeta, ka kanclere nepilna gada laikā neesot «izteikusi mums līdzjūtību ne klātienē, nedz arī rakstiski».

Merkele terorakta vietu apmeklējusi vairākas reizes, taču memoriāla atklāšanā pirmoreiz sastapās ar upuru ģimenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu