Eiropieši skeptiski pret ideju izveidot Eiropas Savienotās Valstis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropieši skeptiski uzņem Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līdera Martina Šulca ierosinājumu izveidot Eiropas Savienotās Valstis, liecina pētījumu centra «YouGov» veiktās aptaujas rezultāti.

Pašā Vācijā Šulca ideju atbalsta 30% aptaujāto. Francijā to pozitīvi vērtē 28% respondentu, Skandināvijas valstīs un Somijā - no 12 līdz 13% iedzīvotāju. Visskeptiskāk Šulca ierosinājumu uzņem Lielbritānijas iedzīvotāji, kur to atbalsta tikai 10% aptaujāto.

Šulcs 7.decembrī SPD kongresā aicināja līdz 2025.gadam izveidot Eiropas Savienotās Valstis.

«Es gribu Eiropas konstitūcijas līgumu, kas rada federālu Eiropu,» paziņoja Šulcs.

Šāda līguma izstrādāšanā tiktu iesaistīti pilsoņi visā ES.

Līgums pēc tam tiktu iesniegts dalībvalstīm ratifikācijai. Tās, kuras to noraidīs, automātiski pametīs bloku, norādīja Šulcs.

Kā mērķa gadu viņš noteica 2025.gadu, kad paies 100 gadi, kopš SPD pirmo reizi pieminēja Eiropas Savienotās Valstis.

Šulcs uzvēra, ka tikai vienotāka ES var risināt tādus jautājumus kā klimata pārmaiņas, masu migrācija un spiediens uz tādām tehnoloģiju kompānijām kā «Google» un «Facebook» ievērot pilsoņu tiesības, kā arī neļaut lielajām kompānijām izvairīties no nodokļiem.

«Eiropa ir mūsu dzīvības apdrošināšana,» paziņoja bijušais Eiropas Parlamenta (EP) prezidents. «Tā ir mūsu vienīgā iespēja turēties līdzi citiem lielajiem pasaules reģioniem.»

Viņš norādīja, ka tikai ES stiprināšana apturēs labējā spārna nacionālistu popularitātes pieaugumu, norādot uz to pozīciju nostiprināšanos Vācijā, kā arī Austrijā, Dānijā, Francijā, Nīderlandē un Somijā.

«Ja mēs neizmainīsim kursu, ja mēs nestiprināsim Eiropu ļoti praktiskā un konkrētā veidā, šie spēki uzvarēs,» brīdināja Šulcs.

Viņš atkārtoja, ka eirozonā jāveic lielākas investīcijas un tajā jābūt kopīgam finanšu ministram un budžetam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu