ANO: Saūda Arābijas koalīcijas uzlidojumos Jemenā nogalināti 68 mierīgie iedzīvotāji

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Divos Saūda Arābijas vadītās koalīcijas uzlidojumos Jemenā vienas dienas laikā nogalināti 68 mierīgie iedzīvotāji, ceturtdien pavēstīja ANO humāno jautājumu koordinators Jemenā Džeimijs Makgoldriks.

Pirmajā uzlidojumā otrdien cietis «ļaužu pilns iecienīts tirgus» Taizas provincē, kur nogalināti 54 mierīgie iedzīvotāji, arī astoņi bērni,

bet 32 cilvēki ievainoti, paziņojumā apliecināja ANO pārstāvis.

Otrā uzlidojumā Hudeidas provincē nogalināti 14 vienas ģimenes locekļi.

«Es esmu ļoti satraukts par arvien lielāko civilistu upuru skaitu uzbrukumos visā Jemenas teritorijā, kas kļūst arvien biežāki un tiek veikti, nešķirojot mērķus,» uzsvēra Makgoldriks.

Līdzās uzlidojumos nogalinātajiem pēdējo desmit dienu laikā kaujās nogalināts arī 41 mierīgais iedzīvotājs, bet 43 ievainoti.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija intensificēja gaisa spēku operācijas pret Jemenas šiītu kaujiniekiem, kad 19.decembrī saūdarābu pretgaisa aizsardzības spēki pārtvēra nemiernieku uz Rijādu izšauto ballistisko raķeti.

«Šie incidenti pierāda pilnīgu necieņu pret cilvēka dzīvību, ko visas puses, ieskaitot Saūda Arābijas vadīto koalīciju, turpina izrādīt šajā absurdajā karā, kas ir novedis vienīgi pie valsts iznīcināšanas un nesamērojamām tautas ciešanām,» ceturtdien uzsvēra ANO amatpersona.

«Es atgādinu visām šā konflikta pusēm, ieskaitot Saūda Arābijas vadīto koalīciju, par to pienākumiem atbilstoši starptautiskajām humānajām tiesībām aizsargāt civilistus un civilo infrastruktūru un vienmēr nošķirt civilos un militāros objektus,» viņš uzsvēra.

Jemenas konfliktam nav militāra atrisinājuma un to iespējams izbeigt vienīgi sarunu ceļā, norādīja amatpersona.

Saūda Arābijas koalīcija iesaistījās Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē 2015.gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts.

Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē galvaspilsētu un lielu daļu valsts ziemeļu.

Kopš koalīcijas iesaistīšanās konfliktā Jemenā nogalināti vairāk nekā 8750 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas aplēses.

ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā pasaules lielāko humāno krīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu