Trampa spārnotais tvīts: ASV tagad noderētu vecā, labā globālā sasilšana

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps tvītojis, ka Savienotajās Valstīs, kur pašlaik daudzviet ir sals un sniegs, noderētu «vecā, labā globālā sasilšana». Tramps jau iepriekš paudis skepsi par to, ka cilvēku darbības atstāj iespaidu uz klimatu, kaut arī tā uzskata vairākums zinātnieku, vēsta «The Independent».

«[Valsts] austrumos šis varētu būt aukstākais Jaunais gads, kāds jebkad reģistrēts. Varbūt mūsu valstij noderētu mazliet vecās, labās globālās sasilšanas, kaut arī mūsu valsts, nevis citas valstis, grasījās maksāt triljoniem dolāru aizsardzībai no tās. Saģērbieties silti!» tvīto Tramps.

Eksperti biežāk lieto terminu «klimata pārmaiņas», nevis «globālā sasilšana», jo siltumnīcas efektu izraisošo gāzu nonākšana atmosfērā noved pie neraksturīgiem, ekstremāliem laika apstākļiem, nevis vienkārši pie gaisa temperatūras paaugstināšanās.

Zinātnieki aicina nejaukt divus atšķirīgus jēdzienus - laikapstākļi un klimats. Pirmais attiecas uz īstermiņa laika apstākļiem, piemēram, sniegu vai puteni, savukārt otrs raksturo ilgtermiņa klimatiskos apstākļus kādā noteiktā reģionā.

Vidējā gaisa temperatūra pasaulē nemitīgi kāpj kopš 19. gadsimta beigām.

Pēc postošajiem Kalifornijas ugunsgrēkiem zinātnieki brīdināja, ka tos pastiprināja gaisa temperatūras celšanās un sausums, kas, visticamāk, saistīti ar klimata pārmaiņām.

Tiek uzskatīts, ka ūdens temperatūras paaugstināšanās un jūras līmeņa celšanās palielina iespējamību, ka varētu izveidoties spēcīga viesuļvētra. Šogad virs Atlantijas okeāna tika pieredzēta īpaši nikna viesuļvētru sezona, kurā izveidojās vētras «Hārvijs», «Irma» un «Marija».

Kad Tramps nāca klajā ar tvītu par globālo sasilšanu, Losandželosas meteoroloģiskais dienests sociālajos tīklos atbildēja ar datiem - divās tās stacijās tika pārspēti siltuma rekordi šajā gada laikā un reģionā.

Trampa tvīta otrā daļa attiecināta uz Parīzes klimata līgumu. Tramps pēc stāšanās amatā paziņoja par izstāšanos no starptautiskās vienošanās.

ASV Tirdzniecības kameras ziņojumā tika aprēķināts, ka siltumnīcefekta gāzu izmešu ierobežošana, ko paredz Parīzes klimata vienošanās, ASV varētu izmaksāt apmēram 6% no to IKP, kā arī vēl apmēram trīs triljonus dolāru gadā vēl vairāku gadu desmitu garumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu