Debesskrāpju būvniecība pasaulē ceturto gadu pēc kārtas labo rekordus

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Debesskrāpju būvniecība pasaulē 2017. gadā jau ceturto gadu pēc kārtas sasniegusi rekordaugstu līmeni, liecina Augstceltņu un pilsētvides padomes (CTBUH) apkopotie dati. Salīdzinājumā ar 2016. gadu 2017. gadā pabeigto debesskrāpju skaits palielinājās par 13%, vēsta ASV medijs CNN.

2017. gadā pabeigti 144 debesskrāpji. Par debesskrāpjiem CTBUH uzskata ēkas, kas ir vismaz 200 metru augstas.

Jauno debesskrāpju sarakstā kārtējo reizi dominē Ķīna, kur uzbūvēta vairāk nekā puse no visā pasaulē 2017. gadā pabeigtajiem debesskrāpjiem. 36 Ķīnas pilsētās pagājušajā gadā pabeigti kopumā 77 debesskrāpji.

Par pasaules jauno debesskrāpju «galvaspilsētu» otro gadu pēc kārtas kļuvusi Ķīnas dienvidu pilsēta Šeņdžeņa, kur 2017. gadā pabeigta 12 jaunu debesskrāpju celtniecība. Piemēram, Šeņdžeņā pabeigts vairāk debesskrāpju nekā visās ASV kopā.

Gada augstākais jaunais debesskrāpis arī atrodas Šeņdžeņā – tas ir 599 metrus augstais «Ping An Finance Center», kas arī kļuvis par ceturto augstāko ēku pasaulē.

Otrajā vietā jauno debesskrāpju ziņā 2017. gadā ierindojās vēl viena Ķīnas dienvidu pilsēta – Naņnina, kurā pabeigti septiņi jauni debesskrāpji.

Trešo vietu ar pieciem jauniem debesskrāpjiem dala Ķīnas pilsēta Čendu un Indonēzijas galvaspilsēta Džakarta.

Savukārt četri jauni debesskrāpji 2017. gadā pabeigti Ķīnas pilsētās Čanšā un Uhaņā, ASV pilsētā Ņujorkā, Kanādas pilsētā Toronto, Dienvidkorejas pilsētā Pusanā, kā arī Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā.

CTBUH pārstāvis Šons Ursini norāda, ka pagājušajā 2017. gadā turpinājās pēdējo gadu tendence, ka arvien lielāku daļu jaunajos debesskrāpjos ir paredzēts izmantot kā dzīvojamo platību.

Salīdzinājumam, pagājušā gadsimta beigās gandrīz ikviens jaunais debesskrāpis tika būvēts ar mērķi tajos galvenokārt ierīkot birojus un citas komerciāliem nolūkiem izmantojamas telpas.

Tāpat pieņemas spēkā tendence, ka jaunajos debesskrāpjos atrodas gan dzīvojamās telpas, gan biroji. Tas gan attiecas uz «superdebesskrāpjiem», kas ir vismaz 300 metrus augsti.

No desmit 2017. gadā pabeigtajiem augstākajiem debesskrāpjiem piecus paredzēts izmantot kā dzīvojamās ēkas.

CTBUH ziņojumā arī norādīts, ka, neskatoties uz Ķīnas dominanci jauno debesskrāpju būvniecības ziņā, 2017. gads bijis līdz šim ģeogrāfiski visplašākais – kopumā ziņojumā iekļuvušas 23 valstis.

Vairākas valstis, piemēram, Šrilanka un Kenija, uzbūvējušas savus pirmos debesskrāpjus, kas augstāki par 200 metriem.

Salīdzinot ar 2012. gadu, kad pasaulē tika pabeigti 69 jauni debesskrāpji, pagājušajā gadā jauno debesskrāpju skaits pasaulē ir vairāk nekā dubultojies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu