Ruhani aicina Irānā nodrošināt vietu kritikai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien aicināja valsts iestādes nodrošināt vietu kritikai, reaģējot uz pēdējās dienās notikušajiem protestiem, tomēr brīdināja, ka vardarbība ir nepieņemama.

«Tautai ir absolūtas tiesības paust savu kritiku un pat protestēt,» norādīja Ruhani.

«Tomēr kritika atšķiras no vardarbības un sabiedriskā īpašuma postīšanas,» valdības sēdē paziņoja prezidents, pirmo reizi komentējot protestus.

«Valdības iestādēm vajadzētu nodrošināt vietu likumīgai kritikai un protestam,» Ruhani teikto citēja Irānas valsts mediji.

Viņš arī uzsvēra, ka ASV prezidentam Donaldam Trampam nav tiesību izteikt atbalstu protestētājiem, kurus viņš iepriekš nosaucis par teroristiem.

«Šis cilvēks, kurš šodien Amerikā grib just līdzi mūsu tautai, ir aizmirsis, ka pirms pāris mēnešiem nosauca Irānas nāciju par teroristiem,» paziņoja Ruhani.

Tiek ziņots, ka protestu laikā Teherānā sestdienas vakarā tika aizturēti 200 cilvēku, bet Irānas rietumu pilsētā Dorūdā dzīvību zaudējuši divi cilvēki.

Protesti sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā un sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanēja pat saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu