Lielā diena posta vidū: kāzas rohindžu bēgļu nometnē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Līgavas rokas klātas ar smalkiem hennas zīmējumiem, līgavainis ir sasmaržojies un viesi visu nakti dejo un svin krāsainā teltī. Šofikas Begumas un Sadama Huseina kāzu dienu no citām laulību ceremonijām atšķir tas, ka tā notiek rohindžu bēgļu nometnē Bangladešā, raksta aģentūra «Reuters».

Kopš pērnā gada augusta Bangladešā no kaimiņzemes Mjanmas patvērumu meklējuši apmēram 660 000 musulmaņu etniskās minoritātes pārstāvju.

Dažu rohindžu kaujinieku uzbrukumi Mjanmas drošības spēkiem noveda pie liela apmēram kampaņas pret rohindžu nemierniekiem, kurā cieta arī tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju. ANO Mjanmā notiekošo vēršanos pret rohindžiem pielīdzināja etniskajai tīrīšanai.

23 gadus vecais Sadams un 18 gadus vecā Šofika plānoja salaulāties vēl pirms došanās bēgļu gaitās.

Foto: Reuters/Scanpix

Sadams, kura ģimenei piederēja veikals Mjanmas ciemā Maungdā, stāsta, ka pārim nācās bēgt pēc tam, kad karavīri nodedzināja viņu mājas. Dažu nedēļu garumā Sadams un Šofika nevarēja sazināties viens ar otru, bet vēlāk atkal satikās Kutupalongas rohindžu bēgļu nometnē.

Pēc trim mēnešiem viņi nosvinēja kāzas.

Saskaņā ar tradīcijām jaunais pāris lielāko dienas daļu pavada atsevišķās teltīs. Pēc tam lielajā teltī sākas mielasts. Galdā tiek celta iepriekšējā dienā nokauta liellopa gaļa. Ēdienu vispirms pasniedz vīriešiem, pēc tam ēd sievietes, bet pēdējie ir bērni.

Vēlāk tiek aizvākts galds un tā vietā teltī ierīkots deju placis.

Kad kāzu diena aizvadīta, Šofika un Sadams atzīst, ka esot nobažījušies par savu nākotni pārpildītajā bēgļu nometnē. «Mēs vēl nesteigsimies ar bērniem,» stāsta Sadams. «Mums vispirms jāzina - paliksim šeit vai atgriezīsimies Mjanmā. Es atgriezīšos tikai tad, ja man piešķirs Mjanmas pilsonību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu