Mazinās spriedze Korejas pussalā: Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojas rīkot militārās sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja otrdien vienojās rīkot militārās sarunas, lai mazinātu spriedzi uz abu valstu robežas, teikts abu pušu paziņojumā. Abas valstis vienojās «mazināt pašreizējo militāro spriedzi un rīkot militāras sarunas, lai risinātu jautājumu», teikts kopīgajā paziņojumā pēc pirmajām abu valstu oficiālajām sarunām kopš 2015.gada.

Ziemeļkoreja piekritusi sarunām, kuras Dienvidkoreja ierosināja pagājušā gada jūlijā.

Pirms tam otrdien Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojās atjaunot militāro tiešo sakaru līniju, un šāds solis sperts mazāk nekā nedēļu pēc civilās tiešās telefonlīnijas atjaunošanas.

Ziemeļkoreja sarunās arī paziņoja, ka uz ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā Dienvidkorejā sūtīs augsta ranga amatpersonu delegāciju, kā arī mākslinieku delegāciju un teikvondo paraugdemonstrējumu komandu.

Sarunas abu valstu starpā notika Panmundžomas ciemā, kas atrodas nocietinātajā demilitarizētajā zonā starp abām valstīm. Lai arī sarunu darba kārtībā bija galvenokārt sporta jautājumi, tikšanos uzmanīgi vēro pasaules līderi, cerot ieraudzīt pazīmes par spriedzes mazināšanos Korejas pussalā.

«Mēs šodien ieradāmies uz tikšanos ar domu dot mūsu brāļiem, kuriem ir lielas cerības par šo dialogu, nenovērtējamus rezultātus kā pirmo gada dāvanu,» paziņoja Ziemeļkorejas delegācijas vadītājs Ļi Songvons.

Ziemeļkoreja uz sarunām ir ieradusies ar «nopietnu un patiesu attieksmi», uzsvēra Ļi, kurš ir Apvienošanās komitejas priekšsēdētājs.

Optimismu pauda arī Dienvidkorejas delegācijas vadītājs apvienošanās ministrs Čo Mjungjons.

«Mūsu sarunas sākas pēc tam, kad Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tika nošķirta uz ilgu laiku, bet es ticu, ka pirmais solis ir puse no ceļa,» uzsvēra Čo.

Saspīlējums starp abām valstīm bija pastiprinājies pēdējo mēnešu laikā pēc Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem un tās sestā un spēcīgākā kodolizmēģinājuma, kurā esot izmēģināta ūdeņraža bumba.

Piesardzīga tuvināšanās savukārt notiek pēc Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna Jaungada uzrunas, kurā viņš aicināja uzlabot attiecības un mazināt militāro spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju un sacīja, ka Ziemeļkoreja ir gatava piedalīties Ziemas olimpiskajās spēlēs, kas no 9. līdz 25.februārim notiks Phjončhanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu