Mjanmā aiztur žurnālistus, kas ieguva slepenus dokumentus par operāciju pret rohindžiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mjanmas prokuratūra trešdien oficiāli izvirzījusi apsūdzības diviem ziņu aģentūras «Reuters» žurnālistiem par Likuma par valsts noslēpumu pārkāpšanu. «Reuters» žurnālisti Va Louns un Kja So Ou tika aizturēti 12.decembrī Jangonā par slepenu dokumentu iegūšanu no policistiem. Dokumenti saturēja informāciju par armijas īstenoto operāciju pret rohindžiem Rakhainas štatā.

Viņiem izvirzītas apsūdzības, pamatojoties uz Likumu par valsts noslēpumu. Maksimālais sods, kas var tikt piespriests šādā gadījumā, ir 14 gadi cietumā.

Žurnālistu advokāti ir lūguši atbrīvot viņu klientus pret galvojumu. Tiesa šo lūgumu izskatīs 23.janvārī.

Tiesību aizstāvju organizācijas un mediju grupas ir nosodījušas žurnālistu aizturēšanu, un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs norādīja, ka šis gadījums nodemonstrē, kā tiek grauta preses brīvība Mjanmā.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons aicināja nekavējoties atbrīvot žurnālistus.

Rohindži sāka masveidā bēgt no Mjanmas, kad armija 25.augustā Rakhainas pavalstī uzsāka kampaņu pret rohindžu musulmaņu nemierniekiem.

Mjanmas bruņoto spēku virspavēlnieks vecākais ģenerālis Mins Auns Hlains novembrī noraidīja apsūdzības, ka viņa vadītā armija būtu vainojama etniskajā tīrīšanā, un norādīja, ka mediji pārspīlē Mjanmu pametušo rohindžu bēgļu skaitu.

Savukārt organizācija «Ārsti bez robežām» (MSF) decembrī paziņoja, ka Mjanmas armijas augusta beigās sāktajā operācijā pret Rakhainas pavalsts nemierniekiem pirmajā mēnesī dzīvību zaudējuši vismaz 6700 rohindži.

Atbilstoši jaunākajām aplēsēm no Mjanmas uz Bangladešu kopš armijas operācijas sākuma aizbēguši vairāk nekā 655 000 rohindžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu