Makrons mudina Eiropu būt vienotai attiecībā uz Ķīnas ietekmes pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

iropas nostājai attiecībā uz Ķīnas ekonomiskās varas pieaugumu jābūt vienotai, trešdien noslēdzot vizīti Pekinā, paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons. Vienlaikus Makrons pauda atbalstu Ķīnas prezidenta Sji Dziņpina vērienīgajai, triljonu dolāru vērtajai programmai par senā Zīda ceļa idejas atdzīvināšanu.

Tomēr Francijas līderis arī brīdināja eiropiešus, aicinot tos būt modriem, lai aizsargātu stratēģiskos sektorus laikā, kad Ķīna palielina ietekmi ar projektu «Viena josla, viens ceļš», kas paredz izveidot dzelzceļa, jūras un auto ceļu savienojumus no Āzijas uz Eiropu un Āfriku.

«Mums ir jānāk klajā ar vienotu nostāju Eiropas līmenī» attiecībā uz jauno Zīda ceļu, preses konferencē sacīja Makrons.

«Mēs nevaram šo iniciatīvu ignorēt. Tas nozīmētu, ka būs jāstrādā jau ar tās sekām, un tā būtu nopietna stratēģiska kļūda,» norādīja prezidents, vienlaikus atzīstot, ka Eiropā nav vienprātības attiecībā uz jauno Zīda ceļu.

«Dažās valstis ir atvērtākas Ķīnas interesēm, dažkārt uz Eiropas interešu rēķina. Mēs nevaram tās par to vainot, jo mēs esam viņiem uzspieduši ļoti stingru privatizāciju,» atzina Makrons.

Grieķija, piemēram, ir pārdevusi Ķīnai Pirejas ostu un ir viena no lielākajām Ķīnas dāsno velšu saņēmējām. Jūnijā Atēnas nobloķēja Eiropas Savienības deklarāciju, ar kuru tika nosodīti Ķīnas cilvēktiesību pārkāpumi.

Bet «Ķīna nevar respektēt kontinentu, kur dažas dalībvalstis atver visas durvis, kur ir viegli nopirkt būtisko infrastruktūru. Tāpēc tad, kad Francija vai Eiropa aizstāv savus stratēģiskos sektorus, tas ir labi mums un dialogam», skaidroja Makrons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu