Smoļenskas aviokatastrofa: Polijas prezidenta lidmašīnas spārnu sabojāja sprādzieni salonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā Polijas komisija, kas izmeklē 2010.gada Smoļenskas aviokatastrofu, secinājusi, ka lidaparāta kreiso spārnu sabojājusi eksplozija no «vairākiem avotiem» lidmašīnas salonā, vēsta Polijas radio. Aviokatastrofā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, tai skaitā arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Iepriekšējās Polijas valdības publicētajā paziņojumā bija teikts, ka lidmašīnas spārns esot ietriecies bērzā netālu no Smoļenskas lidostas skrejceļa un tas esot izraisījis avāriju. Polijā 2015.gada beigās pie varas nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika sākta no jauna.

Jaunā komisija, ko izveidoja Kačiņska dvīņubrāļa Jaroslava Kačiņska vadītā labēji konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS), norāda, ka eksplozijai lidmašīnas salonā bija vairāki avoti.

«[Komisijas] locekļi pieņem šos secinājumus, un tie ir starp galvenajiem secinājumiem tehniskajā ziņojumā,» teikts komisijas paziņojumā.

Tas sakrīt ar Polijas toreizējā aizsardzības ministra Antonija Macereviča pagājušā gada decembrī teikto, ka «TU-154» lidmašīnas avāriju esot izraisījuši «divi sprādzieni». Viņš lidaparāta avārijā vainoja Krieviju.

Iepriekšējās Polijas valdības ziņojumā avārijā tika vainotas dažādas Polijas pieļautās kļūmes, kā arī daļēji vaina novelta uz Smoļenskas militārās lidostas kontroles centra darbiniekiem Krievijā.

Krievijas ziņojums par aviokatastrofu vainu pilnībā novēla uz poļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu