Lietuvā dislocēti gandrīz 300 Francijas karavīri

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvā dislocēti gandrīz 300 Francijas karavīri, kas iekļausies starptautiskā NATO bataljona sastāvā, veidojot vienu no manevrēšanas rotām, dienēs arī kaujas atbalsta vienībās un bataljona štābā.

Kā ziņu aģentūru BNS ceturtdien informējis Francijas kontingenta pārstāvis majors Muaso Mijā Arno, pirmā karavīru grupa Lietuvā ieradusies jau decembra nogalē, bet pēdējā - trešdienas vakarā. Pēc viņa teiktā, Lietuvā nogādāti arī četri tanki «Leclerc», deviņas kājnieku kaujas mašīnas VBCI un cita tehnika.

Francijas karavīru sagatavotību uzskata par labāko Eiropā. Jaunā kontingenta oficiālā inaugurācijas ceremonija paredzēta pēc pusotras nedēļas.

Kā uzskata daļa novērotāju, Francijas karavīru nosūtīšana uz Lietuvu apliecina, ka Lietuvas aktīvā iesaistīšanās starptautiskajās operācijās attaisnojas.

Lietuva pērnruden pēc Francijas lūguma nosūtīja 34 karavīrus uz Mali, kur viņi apsargā Vācijas karavīru nometni. Lietuvas instruktori darbojas Irākā, kur apmāca vietējos karavīrus. Tiek apsvērta arī iespēja nosūtīt turp Īpašo operāciju spēkus.

«Tā mēs veidojam savu draugu loku, parādot, ka mums rūp partneru problēmas, un ceram, ka partneri palīdzēs, ja ar problēmām saskarsimies mēs paši,» aģentūrai BNS sacījusi Viļņas universitātes Starptautisko attiecību un politoloģijas institūta direktora vietniece docente Margarita Šešeļģīte.

Aizpērn Francija pirmo reizi atsūtīja savu sauszemes spēku karavīrus uz mācībām Lietuvā, bet pērn francūži dienēja starptautiskajā NATO bataljonā Igaunijā.

Lietuvā izveidotajā starptautiskajā bataljonā, ko vada Vācija, līdz ar jaunā Francijas kontingenta ierašanos dienēs vairāk nekā 1200 karavīru. Šā bataljona sastāvā ir arī Beļģijas, Horvātijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Norvēģijas karavīri.

Starptautiskie NATO bataljoni visās trijās Baltijas valstīs un Polijā tika dislocēti pagājušajā gadā, reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu