Grieķija un Maķedonija pauž cerību atrisināt strīdu par Maķedonijas nosaukumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķija un Maķedonija paziņojušas, ka intensīvi strādā pie gadu desmitiem ilgā strīda par Maķedonijas nosaukumu atrisināšanas.

Grieķijas un Maķedonijas ārlietu ministri Niks Kocijs un Nikola Dimitrovs ceturtdien tikās Grieķijas ostas pilsētā Salonikos un vienojušies turpināt centienus atrisināt strīdu, paziņoja Grieķijas Ārlietu ministrija.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pirmdien paziņoja, ka pavēries iespēju logs strīda atrisināšanai, savukārt Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs iepriekšējā dienā pavēstīja, ka ir gatavs tikties ar Grieķijas līderiem, lai atrisinātu šo jautājumu jau līdz jūlijam.

Šis strīds pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Sarunas par šī strīda atrisināšanu bez panākumiem ilgušas jau vairāk nekā 20 gadus, taču vasarā attiecības abu valstu starpā nedaudz uzlabojās, kad Maķedonijā pie varas nāca sociāldemokrāti un premjera amatā stājās Zaevs.

Viņš acīmredzot ir apņēmies pārvarēt Grieķijas pretestību Maķedonijas centieniem iestāties NATO un ES.

Iespējams, ka Skopje piekritīs nomainīt valsts nosaukumu no Maķedonijas Republikas uz versiju, kas būtu Atēnām pieņemamāka, piemēra, Ziemeļmaķedoniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu