Spānija un Lielbritānija apspriedušas «Brexit» ietekmi uz Gibraltāru

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānija un Spānija piektdien paziņoja, ka šonedēļ Madridē rīkojušas pirmās neoficiālās sarunas par «Brexit» iespējamo ietekmi uz britu kontrolē esošo Gibraltāru.

ES vadlīnijas sarunām par Lielbritānijas turpmākajām attiecībām ar bloku garantē Spānijai veto tiesības Gibraltāra jautājumā.

Spānijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka augsta ranga ministrijas amatpersonas ceturtdien uzņēma Spānijas delegāciju, plašākas ziņas nesniedzot.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka «neoficiālā tikšanās» bijusi «produktīva».

Londona arī pavēstīja, ka tikšanās plānošanā bija iesaistītas arī Gibraltāra amatpersonas, un tās tikušas informētas par apspriedē runāto. Ministrija arī uzsvēra, ka Lielbritānija apņēmusies aizstāvēt Gibraltāra prioritātes.

Gibraltārs, kurā ir 32 000 iedzīvotāju, bijis pastāvīgs spriedzes avots Lielbritānijas un Spānijas attiecībās kopš 1704.gada, kad stratēģiski svarīgo teritoriju pie ieejas Vidusjūrā sagrāba britu spēki. Pēdējo gadu laikā, kopš pie varas Spānijā ir konservatīvā Marjano Rahoja valdība, saspīlējums ir saasinājies.

1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Spānijas suverenitātē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu