Eiroparlamenta ziņojumā aicināts atcelt divas Maltas amatpersonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) ziņojumā ir pausts aicinājums atcelt no amatiem divas augstas Maltas amatpersonas un tās tiesāt par naudas atmazgāšanu, kā arī teikts, ka viņu atrašanās valdībā pastiprina priekšstatu par nesodāmību šajā valstī, piektdien ziņoja mediji.

Eiropas Parlamenta izmeklēšanas komisijas ceturtdienas ziņojumā par apsūdzībām naudas atmazgāšanā un nodokļu nemaksāšanā Maltā nebija nosauktas vārdā abas amatpersonas, tomēr ir skaidrs, ka tās ir tūrisma ministrs Konrads Mici un premjerministra Džozefa Muskata kancelejas vadītājs Kīts Skembri.

Mici un Skembri 2016.gadā tika nosaukti Panamas dokumentos kā cilvēki, kas slepeni atvēruši firmas Panamā. Viņi ir atzinuši firmu atvēršanu, bet nolieguši naudas atmazgāšanu.

Mici un Skembri nav reaģējuši uz šo EP ziņojumu, kurā teikts, ka «viņu paturēšana amatos ietekmē valdības uzticamību, pastiprina priekšstatu par nesodāmību un var radīt tālāku kaitējumu valsts interesēm, ļaujot turpināt noziedzīgu darbību».

Mici un Skembri saglabāja savus amatus pēc parlamenta vēlēšanām 2017.gada jūnijā, kuras premjers Muskats izsludināja gadu pirms termiņa pēc tam, kad kļuva zināms, ka arī Muskata sievai piederējusi kāda firma Panamā.

EP komiteja izmeklēja apsūdzības, ka Malta pārkāpj un nepareizi piemēro Eiropas Savienības (ES) likumus par naudas atmazgāšanu, izvairīšanos no nodokļiem un to nemaksāšanu.

EP delegācija, kas situācijas noskaidrošanas nolūkos pērn bija ieradusies Maltā, 1.decembrī paziņoja, ka šajā ES dalībvalstī konstatējusi nesodāmības sajūtu un valsti pamet ar lielākām bažām par likuma varu nekā tajā ierodoties.

Sociālistes Anas Gomešas vadītā delegācija tika nosūtīta uz Maltu pēc žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias slepkavības. 53 gadus vecā maltiešu žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu