Filipīnās vulkāna dēļ sākta 12 000 cilvēku evakuācija

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aktivizējoties Majona vulkānam, Filipīnu varasiestādes devušas rīkojumu evakuēties 12 000 cilvēku, kuri dzīvo septiņu kilometru rādiusā ap vulkānu.

Majona vulkāns atrodas Albajas provincē aptuveni 330 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Manilas. Vulkāna krāteris svētdienas vakarā sācis liesmot koši sarkans.

Eksperti brīdina, ka tuvākajās dienās iespējams izvirdums.

Pēdējo 24 stundu laikā vulkāns bijis aktīvs, izmetot gaisā akmeņus un izraisot vieglas zemestrīces.

Reģiona civilās aizsardzības dienesta vadītājs brīdinājis iedzīvotājus, ka ir bīstami palikt vulkāna tuvumā un ieelpot vulkāniskos pelnus.

Viņš arī brīdināja, ka pēdējās nedēļās spēcīgi lijis, tādēļ iespējamas postošas dubļu lavīnas.

Kopš 1616.gada vulkāns izvirdis aptuveni 50 reizes. Vislielākais izvirdums notika 1814.gadā, kad bojā gāja vairāk nekā 1200 iedzīvotāju un kādu pilsētu apraka vulkāniskie dubļi.

Izvirdumā 1993.gadā dzīvību zaudēja 79 cilvēki, bet 2013.gada maijā pēkšņa izvirduma laikā gāja bojā pieci cilvēki.

Lava no vulkāna pēdējo reizi izplūda 2014.gadā, kad nācās evakuēties 63 000 cilvēku.

«Mēs domājam, ka tagad lava ir daudz šķidrāka nekā 2014.gadā. Tas nozīmē, ka lavas straume var aizplūst tālāk pa nogāzēm un ātrāk,» brīdināja Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūta pārstāvis, piebilstot, ka bieži vien lavas izvirdumiem seko eksplozija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu