Lasvegasas slaktiņa sarīkotājs rūpīgi slēpis savas pēdas; izmeklētāji joprojām neziņā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Asiņainā Lasvegasas slaktiņa sarīkotājs Stīvens Padoks rūpīgi slēpa savas pēdas, lai pēc uzbrukuma tiesībsargājošajām iestādēm apgrūtinātu izmeklēšanu, atsaucoties uz piektdien atslepenotiem dokumentiem, vēsta «The New York Times». No viesnīcas loga šaujot uz cilvēku pūli, Padoks pagājušā gada oktobrī nogalināja 58 cilvēkus un vēl apmēram 500 citus ievainoja. Taču izmeklētāji joprojām nav spējuši rast atbildi uz jautājumu - kas turīgo pensionāru pamudināja izdarīt šo briesmīgo noziegumu?

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pārmeklēšanas orderi liecina, ka 64 gadus vecais Padoks gan rūpīgi plānojis pašu uzbrukumu, gan arī sagatavojies izmeklēšanai pēc tā. Vienā no orderiem norādīts, ka Padoks esot «iznīcinājis vai mēģinājis noslēpt digitālo mediju ierīces».

Izmeklētāji uzsver, ka Padoks lietojis komunikācijas rīkus, kas ļāvuši viņam saglabāt anonimitāti, tostarp tālruni ar priekšapmaksas karti.

«Padoks rūpīgi plānoja uzbrukumu un spēra vairākus metodoloģiskus soļus, lai izvairītos no viņa plānu atklāšanas un apgrūtinātu vēlāko tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanu,» norādīts FIB ziņojumā.

Padoka motīvi joprojām nav zināmi.

Pārmeklējot Padoka noīrēto istabu «Mandalay Bay» viesnīcā, izmeklētāji atrada trīs mobilos tālruņus. Divus no tiem izmeklētāji analizēja, taču trešo nespēja atbloķēt.

«Ja pastāv kāda informācija par potenciālu sazvērestību, tad tā meklējama» neatbloķētajā telefonā ar «Google» operētājsistēmu, uzskata izmeklētāji.

Atslepenotie dokumenti attiecas uz agrīnajām izmeklēšanas fāzēm. Sākumā par Padoka iespējamo līdzzinātāju tika uzskatīta viņa dzīvesbiedre Mērilū Denlija, taču vēlāk izmeklētāji secināja, ka viņa tomēr nebija informēta par Padoka plāniem. Vienā no pirmajām nopratināšanām Denlija atzina, ka viņas pirkstu nospiedumi varētu būt atrodami uz uzbrukumā izmantotajiem ieročiem, jo viņa dažkārt palīdzējusi Padokam pārlādēt ieročus, tomēr viņa uzstāja, ka neesot neko zinājusi par dzīvesbiedra plāniem pastrādāt slaktiņu.

Atslepenotie dokumenti arī liecina, ka Padoks daļu no uzbrukumā izmantotajiem ieročiem un munīcijas iegādājies internetā. Viņš to sācis darīt apmēram gadu pirms uzbrukuma, liekot domāt, ka uzbrukums ticis plānots ilgi.

Padoks pirka ne vien ieročus, bet arī stikla griezēju, ar ko izveidoja šaujamcaurumu viesnīcas logā, un koferus. Padoka noīrētajā istabā tika atrasts liels skaits ieroču, bruņuveste, tālmērs un paštaisīta gāzmaska.

Izmeklētāji arī raksta, ka Padoks ārstējās no «neidentificētām veselības problēmām». Denlija oktobrī sacīja, ka dažus mēnešus pirms uzbrukuma Padoka fiziskās un garīgās veselības stāvoklis esot šķietami pasliktinājies.

Zināms, ka Padoks jūlijā sūtījis no vienas viņam piederošas e-pasta adreses uz citu kontu, kas šķietami arī piederējis viņam, ziņas par ieročiem. Izmeklētāji pieļauj, ka kādam citam cilvēkam bijusi pieeja vienam no e-pasta kontiem.

Izmeklētāji vēlējās noskaidrot Padoka iespējamā līdzzinātāja identitāti, teikts dokumentos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu