Kremlis vaino Trampa administrāciju pasaules «destabilizēšanā»

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apsūdzējis ASV mēģinājumos «destabilizēt» pasauli - rīcībā, ko bieži vien mēdz piedēvēt Krievijai. Lavrovs paudis īpašu neapmierinātību ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas piekopto ārpolitiku, norāda raidorganizācija CNN.

Lavrovs pirmdien savu ikgadējo preses konferenci atklāja ar sūkstīšanos par ASV, kas varētu pret Krieviju ieviest jaunas sankcijas aizdomās par iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Krievija noliedz, ka būtu mēģinājusi ietekmēt balsojumu.

Lavrovs kritizēja ASV par regulāriem «draudiem» saistībā ar notikumiem Ziemeļkorejā un Irānā, kas esot «vēl vairāk destabilizējuši» globālo politisko situāciju.

Krievijas ārlietu ministrs neminēja Trampu vārdā, taču ASV prezidents savā tvitera kontā ir publiskojis skaļus un emocionāli sakāpinātus izteikumus par abu valstu valdībām. Tramps pērn iesaistījās skarbā vārdu apmaiņā ar kodolvalsts Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, cita starpā ķeroties arī pie personīgiem apvainojumiem. Nesen Tramps arī nosodīja Irānas valdību, kas esot «brutāla un korumpēta».

Lavrovs izteicās, ka ASV esot izprovocējušas politisko spriedzi Korejas pussalā.

«ASV diezgan skaidri pasaka, ka militāra konfrontācija ir neizbēgama, taču visi saprot, kādas katastrofālas sekas būtu šādai neapdomībai,» viņš uzsver, kritizējot arī ASV militārās mācības Ziemeļkorejas tuvumā.

Lavrovs arī mudināja ASV neizstāties no Irānas kodolvienošanās. Tramps draudējis atcelt līgumu, kas 2015.gadā tika noslēgts viņa priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laikā. Saskaņā ar vienošanos Irāna piekrīt ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu no ASV, vairāku Eiropas valstu, Krievijas un Ķīnas puses.

Tramps piektdien mīkstināja Irānai noteiktās sankcijas, kā to paredzēja kodolvienošanās, taču lika saprast, ka nākotnē vairs to negrasās darīt par spīti spiedienam no ārvalstu sabiedrotajiem un paša nacionālās drošības komandas.

Tajā pašā dienā, kad sankcijas tika mīkstinātas, Tramps izsludināja atsevišķas sankcijas pret 14 Irānas pilsoņiem un uzņēmumiem, tādējādi saniknojot Teherānu.

Lavrovs sacīja, ka ASV draudi izstāties no kodolvienošanās radīšot problēmas nākotnē noslēgt līdzīgu vienošanos ar Ziemeļkoreju.

«Žēl, ka ASV atkal dod iemeslu šaubīties par to, cik uzticams līgumu partneris tās ir,» teica Lavrovs. «Ja Irānai pasaka - pildiet savu vienošanās daļu, bet mēs atjaunosim sankcijas, - tad iedomājieties sevi Ziemeļkorejas vietā. Viņiem sola, ka sankcijas tiks atceltas, ja viņi atteiksies no kodolprogrammas. Bet kas notiek tad, ja viņi to izdara, bet sankcijas paliek?»

ASV amatpersonas Lavrova izteikumus vēl nav komentējušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu