Lietuva publisko savu Magņitska sarakstu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergey Guneev / Sputnik

Lietuvas Migrācijas departaments pirmdien internetā publiskojis pagājušajā nedēļā apstiprināto Krievijas pilsoņu sarakstu, kuriem nebūs atļauts iebraukt valstī saskaņā ar tā dēvēto Magņitska likumu, kas aizliedz iebraukšanu ārvalstniekiem, kuri saistīti ar liela apmēra korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem.

Starp 49 sarakstā iekļautajiem pilsoņiem lasāms Čečenijas republikas vadītāja Ramzana Kadirova vārds. Tajā iekļauts arī Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins, bijušais Krievijas Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs vietnieks Oļegs Logunovs, kurš pārraudzīja ieslodzījumā mirušā fonda «Hermitage Capital» jurista Sergeja Magņitska lietu, vairāki tiesneši, Maskavas nodokļu inspekcijas vadītāji, tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, ierēdņi un citas personas.

Jau ziņots, ka Lietuvas Seims 16.novembrī pieņēma tā dēvēto Magņitska likumu. Par tā pieņemšanu balsoja 91 deputāts, kas piedalījās parlamenta sēdē, neviens nebija pret un neatturējās. Likums stājās spēkā 1.janvārī, bet aizvadītajā piektdienā iekšlietu ministrs Eimutis Misjūns apstiprināja Lietuvas Magņitska sarakstu, kas veidots saskaņā ar Ārlietu ministrijas ieteikumiem.

Lietuva ir ceturtā valsts pasaulē, kas pieņēma šādu likumdošanas aktu. «Magņitska likumi» jau darbojas Amerikas Savienotajās Valstīs, Igaunijā un Kanādā.

Advokāts Sergejs Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņu būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu