Levada centrs pārtrauc aptauju rezultātu publicēšanu pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas lielākais neatkarīgais sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums «Levadas centrs» paziņojis, ka pārtrauc publicēt aptauju rezultātus pirms martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Levadas centrs pērn tika atzīts par «ārzemju aģentu» saskaņā ar jauno likumu, kura mērķis, kā apgalvo Kremlis, esot ierobežot ārvalstu ietekmi uz Krievijas sabiedrisko dzīvi.

Varasiestādes gan noliedz, ka tas būtu vērst pret pastāvošā režīma kritiķiem pašu mājās.

Viena no šī likuma normām aizliedz «ārzemju aģentiem» jebkādā veidā piedalīties vēlēšanās un referendumos.

Levadas centra direktors Ļevs Gudkovs otrdien pavēstījis laikrakstam «Vedomosti», ka uzņēmums veicot aptaujas par prezidenta vēlēšanām, taču to rezultātus, sākoties oficiālajai kampaņai, pārtraucis publicēt, jo baidoties, ka varasiestādes to varētu klasificēt kā iejaukšanos vēlēšanās un tas novestu pie uzņēmuma slēgšanas.

Vēlēšanas paredzētas 18.martā, un faktiski neviens nešaubās, ka tajās uzvarēs pašreizējais prezidents Vladimirs Putins.

Pirmdien savas aptaujas rezultātus publicēja valstij piederošais Viskrievijas sabiedriskās domas pētniecības centrs (VCIOM), saskaņā ar kuriem 67% krievu izlēmuši vēlēšanās piedalīties, bet 11% izteikušies, ka, «visticamāk» dosies balsot.

64% respondentu pauduši pārliecību, ka Krievijā pastāvot «atklāta un godīga politiskā cīņa», kamēr 23% vēlētāju izteikušies, ka balsošanu grūti atzīt par patiesi demokrātisku.

Saskaņā ar Kremļa aptaujas rezultātiem, gatavību balsot par Putinu pauduši 73,8% aptaujāto.

Tikmēr «Vedomosti» norāda, ka starp VCIOM un Levadas centra aptauju rezultātiem bieži ir ievērojamas atšķirības.

Saskaņā ar decembrī publicētajiem Levadas centra aptaujas rezultātiem prezidenta vēlēšanās gatavojās piedalīties tikai 28% krievu, bet vēl 30% izteikušies, ka «visticamāk» dosies pie balsošanas urnām.

Savukārt saskaņā ar tā laika VCIOM aptaujas rezultātiem šī attiecība bija 70 un 11%.

Gudkovs norādījis, ka 78% liela vēlētāju aktivitāte Krievijā pēc komunistiskā režīma krišanas nekad nav konstatēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu