ASV iesaldē $65 miljonus no līdzekļiem ANO palestīniešu palīdzības programmai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV ir samazinājušas savu finansiālo ieguldījumu ANO aģentūrā, kas palīdz palestīniešu bēgļiem, un iesaldējušas 65 miljonus dolāru no šiem līdzekļiem, līdz šajā aģentūrā tiks veiktas reformas, otrdien paziņoja ASV Valsts departaments.

ASV ir samazinājušas šogad paredzēto ieguldījumu ANO Palīdzības un darbu aģentūrā palestīniešu bēgļiem Tuvajos Austrumos (UNRWA) līdz 60 miljoniem dolāru, bet plāno iesaldēt 65 miljonus dolāru, reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

ASV prezidents Donalds Tramps pirms divām nedēļām tviterī ierakstīja, ka ASV maksā palestīniešiem simtiem miljonu dolāru gadā, nesaņemot «nekādu atzinību vai cieņu». Šis tvīts tika interpretēts kā draudi UNRWA.

Pirms tam Tramps bija izraisījis sašutumu ar savu lēmumu oficiāli atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Nauerta sacīja, ka līdzekļu iesaldēšanai «nav mērķis kādu sodīt», bet

ASV grib, lai šīs aģentūras darbība tiktu pārskatīta un tās finansēšanas slogu dalītu arī citas valstis, tostarp tās, kas kritizējušas ASV lēmumu par Jeruzalemi.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirms tam paziņoja, ka ir «ļoti nobažījies» par to, kā UNRWA varētu ietekmēt iespējamā ASV budžeta līdzekļu samazināšana šai aģentūrai.

«Pirmām kārtām, UNRWA nav palestīniešu institūcija, UNRWA ir ANO institūcija,» sacīja Gutērrešs.

Ja UNRWA nespēs sniegt «vitāli svarīgos pakalpojumus» un ārkārtas atbalstu, tad tas radīs «ļoti nopietnu problēmu», sacīja ANO vadītājs.

ASV ir bijusi lielākā divpusējā ziedotāja šai aģentūrai kopš 1949.gada un viena no tās uzticamākajām atbalstītājām.

UNRWA dati rāda, ka 2016.gadā aģentūras budžets bija apmēram 1,2 miljardi dolāru, un ASV ieguldījums tajā bija 368 miljoni dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu