Pērn demokrātija pasaulē piedzīvojusi lielāko krīzi pēdējo gadu desmitu laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvija politisko tiesību indeksā nokritusi no pirmās sadaļas uz otro sadaļu kopumā septiņu sadaļu skalā, jo valdība vāji reaģējusi uz «oligarhu sarunu» skandālu, norādīts ASV nevalstiskās organizācijas «Freedom House» ikgadējā ziņojumā.

Demokrātija 2017.gadā piedzīvoja pēdējās desmitgadēs smagāko krīzi, visā pasaulē notiekot uzbrukumiem tās pamatelementiem - brīvām un godīgām vēlēšanām, minoritāšu tiesībām, preses brīvībai un likuma varai, norādīts ASV nevalstiskās organizācijas «Freedom House» ikgadējā ziņojumā.

Latvija pēc politisko tiesību un pilsonisko brīvību novērtējuma ziņojumā atzīta par brīvu valsti.

Latvija politisko tiesību indeksā tomēr nokrita no pirmās sadaļas uz otro sadaļu kopumā septiņu sadaļu skalā, jo valdība vāji reaģējusi uz «oligarhu sarunu» skandālu, skaidroja «Freedom House».

Latvija kopumā organizācijas vērtējumā saņēmusi 87 no 100 iespējamajiem punktiem, kas ir tikpat, cik pirms gada.

"Freedom House" pētījums (pdf. 4,6 mb angļu val.)

Par brīvām ziņojumā atzītas arī abas pārējās Baltijas valstis.

Igaunija «Freedom House» vērtējumā saņēmusi 94 punktus, bet Lietuva 91 punktu - tātad vairāk nekā Latvija.

Abu valstu saņemtais punktu skaits gada laika nav mainījies.

Kopumā 71 valstī ir samazinājušās politiskās un pilsoniskās brīvības, bet 35 vērojams pieaugums, paziņoja «Freedom House». 2017.gads ir 12.gads pēc kārtas, kad pasaulē vērojams brīvības samazinājums, norāda organizācija.

Savienotās Valstis pērn atkāpušās no demokrātijas aizstāvja un parauga lomas, pastiprinoties ASV politisko un pilsonisko brīvību kritumam.

Kopš 2006.gadā sākās demokrātijas situācijas pasliktināšanās, 113 valstis kopumā ir piedzīvojušas kritumu, bet tikai 62 pieredzēts uzlabojums.

Politiskās un pilsoniskās tiesības visā pasaulē pērn pasliktinājušas līdz zemākajam punktam vairāk nekā desmitgades laikā, paildzinot periodu, kuram raksturīgi iedrošināti autokrāti un grūtībās nonākušas demokrātijas, kā arī Savienoto Valstu atteikšanās no cilvēka brīvību aizstāvja lomas, uzsvērts ziņojumā.

Ziņojumā konstatēts, ka 39% jeb 2,9 miljardi pasaules iedzīvotāju bauda politiskās brīvības, bet 37% tās nav pieejamas. Savukārt 24% pasaules iedzīvotāju bauda daļēji demokrātiskas brīvības.

Šodien demokrātija novājinās. 12.gadu pēc kārtas atbilstoši «Freedom House» vērtējumam vairāk valstīs demokrātija vājinājusies nekā nostiprinājusies. Valstis, kuras pirms desmit gadiem tika uzskatītas par veiksmes stāstu, piemēram, Turcija un Ungārija, slīd autoritārisma varā. Mjanmas bruņotie spēki, kas 2010.gadā sāka ierobežotu demokratizāciju, 2017.gadā sarīkoja šokējošu etniskās tīrīšanas kampaņu, noraidot starptautisko kritiku par tās rīcību.

Tikmēr pasaulē ietekmīgākās demokrātijas ir pārņemtas ar šķietami neatrisināmām problēmām pašu mājās, tostarp sociālām un ekonomiskām atšķirībām, politisko fragmentēšanos, teroraktiem un bēgļu pieplūdumu, kas radījis saspīlējumu aliansēs un palielinājis bailes no «citiem».

Problēmas demokrātiskajās valstīs veicināja populistisku līderu popularitātes pieaugumu, tiem apelējot pie antiimigrācijas noskaņojuma un vēršoties pret pilsoniskajām un politiskajām brīvībām. Labējā spārna populisti 2017.gadā saņēma lielāku balsu vai deputātu mandātu skaitu Austrijā, Francijā, Nīderlandē un Vācijā. Lai arī tiem izdevās tikt pie varas tikai Austrijā, viņu panākumi vēlēšanās palīdzēja novājināt gan labējā, gan kreisā spārna tradicionālās partijas. Francijā centriski noskaņotajam Emanuelam Makronam izdevās pārliecinoši uzvarēt prezidenta vēlēšanās, tomēr Vācijā un Nīderlandē tradicionālajām partijām ir bijušas grūtības izveidot stabilu valdošo koalīciju.

Iespējams, sliktākais it tas, ka gados jaunie cilvēki, kuri īpaši neatceras ilgās cīņas pret fašismu un komunismu, varētu sākt zaudēt ticību demokrātijas projektam. Pati ideja par demokrātiju un tās veicināšanu daudzu acīs ir aptraipīta, tādā veidā sekmējot bīstamu apātiju, uzsvēra «Freedom House».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu