Franču džihādistu sievas apstrīd turēšanu apcietinājumā Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sīrijā sagūstīto franču džihādistu sievas un bērni iesnieguši prasību pret Francijas varasiestādēm par to atteikšanos viņus repatriēt, trešdien pavēstīja advokāti. Pēdējo nedēļu laikā intensīvi tiek debatēts jautājums par to, ko darīt ar aptuveni 40 sagūstītajiem džihādistiem - vīriešiem, sievietēm un 20 bērniem -, kas dzīvojuši džihādistu grupējuma «Islāma valsts» pakļautībā.

Tiem, kas nonākuši gūstā Sīrijas kurdu kontrolētajā teritorijā, būtu tur jāpaliek, ja tiek nodrošinātas viņu tiesības uz taisnīgu tiesu, vēl 4.janvārī atzina Francijas valdība.

Tomēr advokāti ir pārliecināti, ka Francijai ir pienākums repatriēt savus pilsoņus.

«Šīs sievietes, kas devušās uz turieni, ir Francijas juridisko procedūru subjekts,» teikts advokātu paziņojumā. «Viņas akceptē to, ka viņām ir jārēķinās ar kriminālatbildību, tiklīdz viņas ieradīsies Francijā.»

Atstājot viņas tur, Francijas varasiestādes «pakļauj šīs mātes un bērnus acīmredzamam riskam, konkrēti attiecībā uz viņu veselību karadarbības zonā».

Ģimenes vērsušās ar prasību pret Francijas varasiestādēm par patvarīgu turēšanu apcietinājumā un varas ļaunprātīgu izmantošanu, teikts paziņojumā.

Advokāti skaidroja, ka Sīrijas Kurdistāna nav juridiski atzīta valsts un tāpēc «šīs sievietes un bērni atrodas prettiesiskā apcietinājumā».

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu