Īrijas premjers: ES kā mazu valstu blokam ir jāturas kopā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Ņemot vērā pasaulē notiekošās demogrāfiskās pārmaiņas, Eiropas Savienība (ES) kļūst par salīdzinoši mazu valstu bloku, kam ir jāturas kopā, lai saglabātu savu stāvokli un vērtības, trešdien paziņoja Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.

Varadkars kā pirmais ES līderis piedalījās Eiropas Parlamenta (EP) rīkotajās debatēs par bloka nākotni.

«Es uzskatu, ka nākotnes Eiropā visas Eiropas valstis būs mazas valstis, pat ja tās to, iespējams, neapzinās,» viņš uzsvēra. «Globālā kontekstā mēs ļoti lielā mērā esam mazu valstu savienība,» piebilda Varadkars.

Lai arī iedzīvotāju skaits neizbēgami nepārvēršas ekonomiskā vai militārā varenībā, «nav šaubu, ka tās globāli pārvirzās uz austrumiem un dienvidiem».

«Tādēļ es domāju, ka mums ir jāturas kopā, ja mēs gribam aizsargāt to, kas mums ir un turpināt eksportēt mūsu vērtības un pasaules uzskatu,» uzsvēra Īrijas premjerministrs.

Jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no ES Varadkars izteica pateicību ES likumdevējiem un dalībvalstīm par atbalstu Īrijai, kurai vienīgajai no bloka dalībvalstīm ir sauszemes robeža ar Apvienoto Karalisti.

«Tas ir viss, uz ko mēs cerējām un vēl vairāk,» atzina Varadkars. «Tas ir pozitīvs pierādījums, kāpēc mazām valstīm ir tik izdevīgi būt savienībā,» piebilda Īrijas premjerministrs.

Viņš tomēr brīdināja, ka Lielbritānija nedrīkst atteikties no savām saistībām, un īpaši svarīgi ir novērst «cietās» robežas atjaunošanu Īrijas salā.

«Kamēr sarunas virzās uz priekšu, mēs turpināsim paļauties uz jūsu atbalstu un solidaritāti, mums strādājot, lai gādātu, ka teorijā solītais tiktu pildīts arī praksē,» eiroparlamentāriešiem paziņoja Varadkars.

EP līdzīgas debates tuvākajos mēnešos rīkos arī ar Horvātijas premjerministru Andreju Plenkoviču, Portugāles premjerministru Antoniu Koštu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu