Zviedrija grasās iedzīvotājiem izdalīt bukletus par iespējamu karu

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Zviedrija šogad plāno 4,7 miljoniem mājsaimniecību izdalīt bukletus, kuros aicinās gatavoties «krīzēm un katastrofām miera laikos, kā arī dažādiem uzbrukumiem sabiedrībai un Zviedrijai», vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Uz šādu soli valsti esot daļēji pamudinājusi «drošības situācija mūsu reģionā», ar to domājot Baltijas jūras reģionu, intervijā CNN trešdien apstiprināja Zviedrijas Civilās aizsardzības aģentūras pārstāvis.

Bukletus plānots publicēt šā gada pavasarī. Tajos iedzīvotājiem tiks doti praktiski padomi par to, kā nodrošināties ar pārtikas krājumiem, ūdeni un segām.

Zviedrija pēdējos gados iegulda lielus līdzekļus savas aizsardzības stratēģijas īstenošanā, tostarp atjaunojot karaklausību un izvietojot karavīrus stratēģiski nozīmīgajā Gotlandes salā.

Zviedrija 2010.gadā atcēla karaklausību un ļāva brīvprātīgi iestāties militārajā dienestā. Taču 2017.gada martā valsts paziņoja par karaklausības atjaunošanu. Šogad militārajā dienestā tika iesaukti apmēram 4000 jauniešu, kas dzimuši 1999.gadā.

2015.gada februārī Zviedrija nolēma piecu gadu laikā aizsardzības budžetu palielināt līdz 720 miljoniem ASV dolāru, taču valsts bruņotajos spēkos trūkst karavīru.

«Krievijas režīms parādījis, ka ir gatavs lietot militāro spēku, lai sasniegtu politiskus mērķus,» pērnā gada maijā sacīja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Zviedrija nav NATO dalībvalsts, bet ir piedalījusies vairākās NATO vadītajās operācijās un ir Eiroatlantiskās partnerības padomes (EAPC) locekle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu