Tramps iedrošina autokrātus pasaulē

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa ēras aizsākums iedrošina represīvus autokrātus visā pasaulē, ceturtdien paziņojusi cilvēktiesību aizstāvības organizācija «Human Rights Watch» (HRW). Ikgadējā ziņojumā par cilvēktiesību stāvokli pasaulē HRW norādīja, ka imigrantu kritizēšana un cita veida populistiska politika rada «milzīgus draudus» minoritāšu tiesībām demokrātiskās valstīs.

Ņujorkā bāzētās organizācijas direktors Kenets Rots īpaši izcēla Trampa lomu, uzsverot, ka

viņš «ir pārkāpis visus tabu pret rasismu, pret sieviešu nīšanu, pret ksenofobiju».

Lai arī Trampa atbalstītāji ir apsveikuši viņa vaļsirdīgo diskursu, Rots brīdināja, ka tam ir bīstamas sekas ārpus Savienoto Valstu robežām.

Trampam «piemīt šī neremdināma vēlme apbrīnot autokrātus», tādus kā Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi vai Filipīnu prezidentu Rodrigo Duterti, intervijā aģentūrai AP Parīzē norādīja Rots.

HRW ziņojumā valdības aicinātas risināt problēmas, kas ļāvušas populismam uzplaukt, tostarp ienākumu nevienlīdzību, bailes no terorisma un pieaugošo imigrāciju.

«Autoritāri populisti ir izmantojuši šīs leģitīmās bažas un padarījušas par grēkāžiem viegli ievainojamas minoritātes, lai pateiktu, ka «imigranti ir vainīgi»,» sacīja organizācijas direktors.

Netipiskā ziņojumā HRW, kas parasti vērš uzmanību uz cilvēktiesību pārkāpumiem kara zonās vai represīvās diktatūrās, akcentēja neiecietības risku arī turīgās, mierīgās vietās.

Kā šādu piemēru viņš minēja Franciju, kur pērn prezidenta vēlēšanās uzvarēja centriski noskaņotais Emanuels Makrons.

Lai arī HRW apsveica Makrona uzvaru pār galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu, kura aktīvi iestājusies pret imigrāciju, tomēr arī pauda bažas par jaunā Francijas prezidenta lēmumu palielināt policijas pilnvaras un pēc teroraktiem ieviestā ārkārtas stāvokļa pasākumus iekļaut pastāvīgā pretterorisma likumā.

Rots arī pauda bažas par Makrona plāniem vēlēšanu kampaņas laikā apkarot viltus ziņas.

«Mums būtu jābūt ļoti uzmanīgiem, lai neizmantotu viltus ziņu fenomenu kā attaisnojumu valdībai sākt cenzūru,» uzsvēra Rots.

HRW ziņojumā arī nosodīts «lienošais autoritārisms» Polijā un Ungārijā, un Eiropas Savienība (ES) aicināta stingrāk iestāties pret Saūda Arābijas militārajām pārmērībām Jemenā, Mjanmas brutālo kampaņu pret rohindžu minoritāti un Turcijas vēršanos pret neatkarīgajiem medijiem.

Savā ikgadēja ziņojumā Vašingtonā bāzētā nevalstiskā organizācija «Freedom House» pauda līdzīgu vēsti. Tā uzsvēra, ka Trampa valdīšanas laikā straujākā tempā vājinās pamattiesības un politiskās brīvības, ko pastiprina viņa vēršanās pret medijiem un tiesām. «Freedom House» arī norādīja, ka Trampa kritika pret medijiem un tiesām varētu sūtīt signālu autokrātiem ārzemēs, ka ir normāli deleģitimēt šīs institūcijas arī viņu valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu