Lietuvā noticis kiberuzbrukums «Tv3.lt», izplatot datorvīrusu un viltus ziņu par aizsardzības ministru

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvā ceturtdienas vakarā noticis kiberuzbrukums ziņu portālam «Tv3.lt», publicējot viltus ziņu par aizsardzības ministru Raimundu Karobli un izsūtot ministrijām, vēstniecībām un citiem adresātiem vēstuli ar datorvīrusu, piektdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

«Saņēmēji, kuri atvēra pievienotos failus, tiek aicināti veikt papildu drošības pasākumus - uz laiku atvienot savus datorus no tīkla un sazināties ar saviem datoru drošības speciālistiem,» paziņoja ministrija.

««Tv3.lt» portāls tika uzlauzts ceturtdien plkst.19.15, un deviņas minūtes vēlāk tika publicēts apmelojošs raksts, kas uzrakstīts samērā labā lietuviešu valodā. Portāls to izdzēsa piecas minūtes vēlāk,» ziņu aģentūrai BNS atklāja portāla galvenais redaktors.

Sākotnējā informācija liecina, ka hakeru IP adrese izsekota līdz Sanktpēterburgai.

Aizsardzības ministra preses pārstāve Vita Ramanauskaite sacīja ka saite uz viltus ziņu un datorvīrusu nosūtīta speciāli izvēlētiem adresātiem, tostarp valdībai, ministrijām un vēstniecībām.

Šī nav pirmā reize, kad hakeri publicējuši viltus ziņas Lietuvas medijos.

Lietuvas diplomāti ceturtdien noliedza ārlietu tīmekļa vietņu ziņoto, ka Lietuva piemērojusi ekonomiskās sankcijas Mongolijai pēc šīs valsts prezidenta izteikumiem par padomju okupāciju.

Lietuvas izlūkdienesti jau pagājušajā gadā brīdināja, ka Krievija ar kiberuzbrukumu un viltus ziņu palīdzību cenšas diskreditēt NATO spēkus Lietuvā un izsaukt sabiedrības pretestību karavīru dislocēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu