Francija divkāršos budžetu militārajām operācijām ārvalstīs

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CLAUDE PARIS / POOL / AP POOL

Francija divkāršos militārajām operācijām ārvalstīs domāto finansējumu, piektdien paziņoja valsts prezidents Emanuels Makrons. Operācijām ārvalstīs domātais finansējums pieaugs no 420 miljoniem šobrīd līdz 1,1 miljardam eiro 2020.gadā, atklāja Makrons.

Francija un Lielbritānija ir militārajās operācijās ārvalstīs visvairāk iesaistītās Rietumeiropas valstis.

Francijas ārzemēs dislocētie spēki lielākoties sastāv no gandrīz 4000 militārpersonu liela kontingenta, kas izvietots Nigērā, Mali un Čadā, lai palīdzētu vietējiem spēkiem Sāhelas reģionā apkarot islāma ekstrēmistus.

Uzrunājot karavīrus jūras spēku bāzē Tulonā, prezidents uzsvēra, ka operācijām ārvalstīs domātais finansējums nepārtraukti ir novērtēts par zemu, kas izraisījis ilgstošus strīdus par korekcijām budžetā.

Makrons arī atkārtoti apliecināja gatavību līdz 2025.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

2018.gada aizsardzības budžets ir 34,2 miljardi eiro, un tas ir par 1,8 miljardiem eiro lielāks nekā pagājušajā gadā. Aizsardzības budžets tiks palielināts ik gadu par 1,7 miljardiem eiro trīs gadus pēc kārtas, solīja Francijas prezidents.

«Mums jāsaglabā Francijas likumīgā vieta nāciju koncertā,» viņš uzsvēra.

Makrons arī pauda stingru atbalstu Eiropas aizsardzības sadarbībai, noliedzot uzskatu, ka tā būtu domāta NATO aizstāšanai.

Eiropas stratēģiskā autonomija ir «ģeopolitiska nepieciešamība», viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu