Boriss Džonsons rosinājis būvēt tiltu starp Franciju un Lielbritāniju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons tikšanās laikā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu izteicis ideju būvēt tiltu starp abām valstīm, piektdien paziņojis informācijas avots Francijas līdera administrācijā.

Džonsons šo radikālo rosinājumu izteica Francijas - Lielbritānijas samita laikā netālu no Londonas, un tā saņēmusi gan diplomātisku reakciju, gan arī kļuvusi par izsmiekla objektu.

Džonsons sarunā ar Makronu kā «smieklīgu» esot raksturojis situāciju, kurā abas valstis «savieno tikai viena dzelzceļa līnija», vēstīja britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas birojs noliedzis, ka zinātu jebko par šo rosinājumu.

«Es neesmu redzējis nekādus tā plānus,» paziņoja Mejas preses pārstāvis.

«Vakardien tika panākta vienošanās, un es domāju, ka arī par to ārlietu ministrs tvītoja, par ekspertu grupu, kas kopīgi izskatīs lielus projektus, tostarp infrastruktūras,» viņš piebilda.

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs intervijā Francijas radiostacijai «Europe 1» nešķita pārliecināts par Džonsona ideju, tomēr tiešā veidā to nenoraidīja.

«Ikviena ideja, pat dīvaina, ir pelnījusi apsvēršanu,» viņš sacīja.

Tiltam būtu jāsavieno Duvra, Anglijas dienvidrietumos, un Kalē, Francijas ziemeļos. Lamanša krastos esošās pilsētas šķir 35 kilometri, un kuģniecības eksperti ir bažīgi par šāda projekta ietekmi uz šo nozari.

«Milzīgas betona struktūras būvniecība pasaulē aktīvākā kuģošanas ceļa vidū varētu radīt zināmas problēmas,» tviterī paziņoja Lielbritānijas Kuģniecības kamera.

Tikmēr skarbus vārdu Džonsonam veltījusi opozīcijā esošo leiboristu ēnu kabineta ārlietu ministre Emīlija Tornberija.

«Es šo iepriekš ignorēju, jo domāju, ka tā nav patiesība. Acīmredzami tā ir. Es domāju (..) kas ir šie klauni, kas apgalvo, ka vada mūsu valsti?» viņa rakstīja tviterī.

Lielbritāniju un Franciju šobrīd savieno 50,2 kilometrus garais Lamanša tunelis, kas nodrošina kravas un pasažieru vilcienu pārvadājumus un autotransporta satiksmi.

Tuneli 2016.gadā šķērsojuši vairāk nekā desmit miljoni pasažieru, tomēr tas darbojas tikai ar 54% jaudas, paziņojusi tuneli apsaimniekojošā kompānija «Eurotunnel».

Šī nav pirmā reize, kad Džonsons ir rosinājis vērienīgu infrastruktūras projektu.

Londonas mēra amatā viņš rosināja Temzas grīvā būvēt jaunu lidostu, lai mazinātu Londonas Hītrovas lidostas noslodzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu