ASV Senātā neizdodas novērst valdības darba daļēju apturēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

ASV Senātam piektdienas vakarā neizdevās apstiprināt finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām, lai novērstu valdības darba daļēju apturēšanu pusnaktī.

Senātā neizdevās sarīkot balsojumu par attiecīgo likumprojektu, un tas nozīmē, ka ASV prezidents Donalds Tramps savas inaugurācijas pirmajā gadskārtā sestdien vadīs valdību, kurai nav finansējuma.

Tramps neilgi pirms tam atzina, ka «neizskatās labi» izredzes Senātā novērst valdības darba daļēju apturēšanu. Nepilnas divarpus stundas pirms piektdienas pusnakts, kas ir termiņš šādas īstermiņa vienošanās panākšanai, Tramps tviterī brīdināja, ka tā diez vai tiks panākta, un neveiksmē vainoja demokrātus.

«Neizskatās labi mūsu dižajai armijai vai drošības spēkiem uz ļoti bīstamās dienvidu robežas,» tvītoja Tramps, pieminot dažus valdības projektus un aģentūras, kas paliks bez finansējuma.

«Demokrāti grib valdības darba apturēšanu, lai palīdzētu samazināt nodokļu samazināšanas lielos panākumus» un pozitīvo ietekmi uz ekonomiku, apgalvoja Tramps.

Iepriekš, pēc tikšanās ar Senāta demokrātu līderi Čaku Šumeru, Tramps bija optimistiskāk noskaņots un sacīja, ka šī tikšanās bijusi «lieliska» un viņš ar Šumeru «strādājuši pie risinājumiem» kopā ar Senāta republikāņu vairākuma līderi Miču Makonelu un Pārstāvju palātas spīkeru Polu Raienu.

Šumers pēc šīs tikšanās sacīja, ka «ilgās un detalizētās» tikšanās laikā tika apspriesti «visi svarīgākie nenokārtotie jautājumi» un tika panākts «progress», tomēr «vēl ir labs skaits domstarpību» starp abām pusēm un «diskusijas turpināsies».

ASV Pārstāvju palāta ceturtdienas vakarā pieņēma likumprojektu par finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām, tomēr likumprojekts vēl ir jāapstiprina Senātā un jānodod prezidentam Trampam parakstīšanai. Ja Senāts to apstiprinātu ar izmaiņām, tad būtu jārīko jauns balsojums Pārstāvju palātā par mainīto likumprojektu.

Tā kā likumprojektu nav izdevies apstiprināt Senātā, lielākai daļai federālo aģentūru pietrūks finansējuma un tām var nākties apturēt darbu.

Pārstāvju palāta pieņēma likumprojektu ar 230 balsīm «par» un 197 «pret». Senātā šī likumprojekta apstiprināšanai nepieciešamas 60 balsis «par», bet starp senatoriem ir tikai 51 republikānis un daži republikāņu senatori jau bija paziņojuši, ka balsos pret.

Tramps piektdienas pēcpusdienā atlika plānoto došanos uz savu Floridas brīvdienu mītni Maralago, kur bija paredzējis sestdien atzīmēt savas inaugurācijas pirmo gadskārtu, un nolēma palikt Vašingtonā, lai mēģinātu panākt vienošanos un sagaidītu iespējamo Senāta balsojumu.

«Viņš nedodas prom, kamēr tas nav pabeigts,» reportieriem sacīja Baltā nama budžeta direktors Miks Malveinijs, piebilstot, ka «ir tiešām laba iespēja» panākt vienošanos līdz valdības iestāžu atvēršanai pirmdien.

Likumprojekts paredz pagarināt federālo aģentūru finansēšanu par 30 dienām, kas būtu jau ceturtais šāds pagarinājums pēdējos mēnešos.

Neskatoties uz aicinājumiem rast ilgtermiņa risinājumu, īstermiņa likumprojekts tiek uzskatīts par vienīgo iespēju, lai izvairītos no valdības darba daļējas apturēšanas. Šoreiz galvenais nesaskaņu jautājums ir imigrācijas politika, jo demokrāti pieprasa novērst gados jaunu imigrantu izraidīšanu, kuri nelegāli ieradās ASV kā bērni.

Republikāņu un Demokrātu partijas vaino viena otru potenciālā nespējā panākt vienošanos, kas novērstu valdības darba apturēšanu.

Tramps piektdien tviterī apsūdzēja demokrātus obstrukcijā.

«Valdības finansējuma likumprojekts pagājušovakar tika pieņemts Pārstāvju palātā. Tagad ir vajadzīgi demokrāti, lai tas tiktu pieņemts Senātā, bet viņi grib nelegālu imigrāciju un vājas robežas. Tuvojas valdības darba apturēšana? Mums vajag vairāk republikāņu uzvaru 2018.gadā!» tvītoja Tramps.

ASV federālā valdība pēdējoreiz apturēja darbu 2013.gada oktobrī uz 16 dienām.

Ja notiks valdības darba apturēšana šajā nedēļas nogalē, kas gan būs maz manāma līdz pirmdienai, tad tas pirmoreiz notiks laikā, kad prezidenta partija kontrolē abas Kongresa palātas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu