ASV valdība daļēji aptur darbu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV sestdienas rītā oficiāli sākta valdības darba daļēja apturēšana, jo līdz noteiktajam termiņam - pusnaktij - ASV Kongress nav spējis apstiprināt īstermiņa finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām.

Senātam piektdienas vakarā neizdevās sarīkot balsojumu par attiecīgo likumprojektu, kas būtu nodrošinājis 30 dienu finansējumu federālo darbinieku darba apmaksai un nesvarīgāko aģentūru funkcionēšanai, kuru darbinieki tagad nosūtīti bezalgas atvaļinājumā.

Tomēr tas neskar tādus nozīmīgus pakalpojumus kā, piemēram, pasta piegāde, gaisa satiksmes kontroles nodrošināšana un sociālo pabalstu izmaksa.

Baltais nams par neveiksmi vainoja demokrātus, solot neiesaistīties nekādās sarunās par imigrācijas jautājumiem, līdz budžeta pieņemšana neatļaus valdībai atsākt darbu.

ASV prezidents Donalds Tramps «nerunās par nelikumīgo imigrantu statusu, kamēr demokrāti mūsu likumīgos pilsoņus tur par ķīlniekiem ar savām bezatbildīgajām prasībām», paziņoja Baltā nama preses pārstāve Sāra Sandersa.

Pārstāvju palāta jau ceturtdienas vakarā pieņēma likumprojektu par finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām un līdz piektdienas pusnaktij tas bija jāapstiprina Senātam.

Neskatoties uz aicinājumiem rast ilgtermiņa risinājumu, īstermiņa likumprojekts bija vienīgā iespēju, lai izvairītos no valdības darba daļējas apturēšanas. Šoreiz galvenais nesaskaņu jautājums ir imigrācijas politika, jo demokrāti pieprasa novērst gados jaunu imigrantu izraidīšanu, kuri nelegāli ieradās ASV kā bērni.

Republikāņu un Demokrātu partijas vaino viena otru nespējā panākt vienošanos, lai novērstu valdības darba apturēšanu.

Tramps piektdien tviterī apsūdzēja demokrātus obstrukcijā.

«Valdības finansējuma likumprojekts pagājušovakar tika pieņemts Pārstāvju palātā. Tagad ir vajadzīgi demokrāti, lai tas tiktu pieņemts Senātā, bet viņi grib nelegālu imigrāciju un vājas robežas. Tuvojas valdības darba apturēšana? Mums vajag vairāk republikāņu uzvaru 2018.gadā!» tvītoja Tramps.

ASV federālā valdība pēdējoreiz apturēja darbu 2013.gada oktobrī uz 16 dienām.

Valdības darbs pirmo reizi apturēts laikā, kad prezidenta partija kontrolē abas Kongresa palātas. Turklāt tas noticis pirmajā gadadienā kopš Trampa stāšanās amatā.

Tomēr republikāņu un demokrātu līderi aizkulisēs mēģina vienoties par kompromisu, lai novērstu ilgstošu valdības darba apturēšanu.

Kongresam sestdien paredzēta ārkārtas sanāksme, lai sāktu apspriest īstermiņa trīs nedēļu finansējumu valdības iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu