Desmitiem tūkstoši cilvēku Rumānijā piedalās protestos pret korupciju

LETA/DPA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Desmitiem tūkstoši Rumānijas pilsoņu sestdien izgāja protesta demonstrācijās pret parlamenta decembrī pieņemtu tieslietu reformas likumu, kurš, kā paziņojuši tā kritiķi, apgrūtinās korumpētu ierēdņu kriminālvajāšanu.

30 tūkstoši demonstrantu Bukarestē neilgi iesaistījās sadursmēs ar policiju, pulcējoties Universitātes laukumā, bet pēc tam devās parlamenta virzienā. Viņi sauca «Zagļi!» un «Atkāpieties!», pūta svilpes un vicināja Rumānijas karogus.

Visu vecumu demonstranti pauda dusmas pret kreisi liberālo valdību, un dažus no viņiem pavadīja bērni vai suņi.

Jaunais likums paredz, ka video un audioieraksti vairs nebūs izmantojami kā pierādījumi kriminālvajāšanās.

Mazāki protesti notika Klužas, Timišoaras, Konstancas, Bakevas, Sibiu un Jasu pilsētās.

Pērn Rumānija pieredzēja lielākos protestus kopš komunistu režīma beigām, kad kreisā valdība mēģināja dekriminalizēt ierēdņu amatpārkāpumus.

Parlaments decembrī pieņēma likumu grozījumus, kuri, kā daudzi uzskata, sarežģīs cīņu pret korupciju.

Šonedēļ premjera amatam izvirzītā Sociāldemokrātu partijas (PSD) politiķe Viorika Dančila atbalsta tieslietu sistēmas reformēšanu un ir PSD līdera Livju Dragnjas sabiedrotā. Dragnja nevar būt premjers, jo ir notiesāts par krāpšanos vēlēšanās.

Lai likumu grozījumi stātos spēkā, tie jāparaksta prezidentam Klausam Johannisam, kurš ir tos kritizējis. Johanniss piektdien vēstulē Konstitucionālajai tiesai rakstīja, ka viens grozījums, kas ļautu valsts ierēdņiem būt uzņēmumu īpašniekiem, «samazina godīguma standartus», kas būtu gaidāmi no valsts ierēdņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu