ASV viceprezidents Penss ieradies Jeruzalemē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV viceprezidents Maiks Penss pirmdien ieradies Jeruzalemē. Viņš ir pirmā tik augsta ranga Savienoto Valstu amatpersona, kas apmeklē strīdus pilsētu pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, izraisot palestīniešu, arābu un islāma pasaules sašutumu.

Penss rīta pusē Jeruzalemē tiekas ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, bet plkst.14 viņš uzrunās Knesetu, kļūstot par augstāko ASV amatpersonu, kas uzrunājusi Izraēlas parlamentu kopš 2008.gada, kad tur runāja prezidents Džordžs Bušs.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass iepriekš norādījis, ka ASV līdz ar Trampa paziņojumu Jeruzalemes jautājumā sevi diskvalificējušas no izraēliešu un palestīniešu miera sarunu galvenā vidutāja lomas.

Pensam nav plānota neviena tikšanās ar palestīniešu amatpersonām, bet Kneseta deputāti arābi viņa runu boikotēs.

Pirms ierašanās Izraēlā Penss viesojās Ēģiptē un Jordānijā.

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Arī ASV Rietumu partneri norobežojušies no Trampa lēmuma, uzsverot, ka Jeruzalemes statuss jānosaka izraēliešu un palestīniešu miera sarunās.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu