Penss: ASV vēstniecība Izraēlā tiks pārcelta uz Jeruzalemi līdz 2019.gada beigām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV viceprezidents Maiks Penss pirmdien vizītē Jeruzalemē solījis, ka Savienotās Valstis pārcels savu vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi līdz 2019.gada beigām.

Penss uzrunā Izraēlas parlamentā arī aicināja palestīniešus atsākt miera sarunas ar Izraēlu.

«Mēs silti aicinām palestīniešu līderus atgriezties pie sarunu galda. Mieru var panākt tikai caur dialogu,» sacīja Penss.

Viņš ir pirmā tik augsta ranga Savienoto Valstu amatpersona, kas apmeklē Jeruzalemi pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma atzīt to par Izraēlas galvaspilsētu, izraisot palestīniešu, arābu un islāma pasaules sašutumu.

«Jeruzaleme ir Izraēlas galvaspilsēta, un tādēļ prezidents Tramps devis rīkojumu Valsts departamentam nekavējoties sākt sagatavošanos, lai pārvietotu Savienoto Valstu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi,» sacīja Penss, izpelnoties Izraēlas deputātu aplausus.

Pirms Pensa runas Izraēlas arābu deputāti mēģināja parlamentā sarīkot protestus, taču tika ātri apklusināti.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Savukārt palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

ASV viceprezidents uzrunā Izraēlas parlamentā arī solīja, ka Savienotās Valstis nekad neļaus Irānai tikt pie kodolieročiem.

«Es svinīgi solu Izraēlai, visiem Tuvajiem Austrumiem un pasaulei, ka Amerikas Savienotās Valstis nekad neļaus Irānai iegūt kodolieroci,» paziņoja Penss.

2015.gadā noslēgto vienošanos starp pasaules lielvarām un Irānu atbalstīja toreizējais ASV prezidents Baraks Obama, bet pret to krasi iestājās Izraēla.

Tramps ir asi kritizējis šo vienošanos, apsūdzot Teherānu tās neievērošanā, un uzskata, ka Irāna turpina atbalstīt teroristu organizācijas, tai skaitā arī Izraēlas ienaidniekus.

Šomēnes Tramps nolēma arī turpmāk paturēt spēkā atteikšanos no Irānas sankciju piemērošanas, kā to paredz 2015.gada kodolvienošanās, bet pieprasīja, lai Eiropas sabiedrotie sadarbojas ar ASV un uzlabo vienošanās nosacījumus.

«Irānas kodolvienošanās ir katastrofa un Amerikas Savienotās Valstis vairs neapstiprinās šo slikti sastādīto vienošanos,» paziņoja Penss.

«Ja vien Irānas kodolvienošanās netiks uzlabota, prezidents Tramps ir sacījis, ka Savienotās Valstis nekavējoties izstāsies no kodolvienošanās,» norādīja Penss.

Tikmēr Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija, Krievija un Eiropas Savienība (ES), kas arī parakstīja šo vienošanos ar Irānu, uzskata, ka tā darbojas, un Irāna pilda savas saistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu